Бившият президент на Боливия Ево Моралес заяви, че иска да се върне в страната още утре, но за това има нужда от гаранции за сигурноста си. Това каза Ево Моралев в интервю за РИА "Новости".

"Искам да се върна още утре, чакаме гаранции от фактическото правителство. Ако нещо ми се случи, временното правителство ще носи отговорност ", каза той. Моралес отбеляза, че САЩ се противопоставят на завръщането му в Боливия.

Повдигат обвинения на Ево Моралес, ако се завърне в Боливия

Повдигат обвинения на Ево Моралес, ако се завърне в Боливия

Това обяви и. д. президент Жанин Анес

Бившият президент предупреди въоръжените сили на Боливия, че международните стандарти са по-високи от декрета на властите на страната, така че те няма да могат да избегнат отговорността за разпръскването на демонстрантите. "Това бяха престъпления срещу човечеството", каза той.

Ево Моралес: Кризата в Боливия ще доведе до гражданска война

Ево Моралес: Кризата в Боливия ще доведе до гражданска война

Предупреждение от избягалия в чужбина държавен глава

Предишния ден Моралес предложи да се върне в Боливия и да финализира четвъртия си президентски мандат, който трябваше да приключи през януари 2020 г. Според него след това той може заедно с опозицията да сформира нов избирателен орган, който да проведе изборите на държавния глава. Той отбеляза, че в замяна няма да бъде номиниран на следващите президентски избори.