На бившият президент на Боливия Ево Моралес ще му бъдат повдигнати обвинения, ако се завърне в страната. Това обяви временно изпълняващата длъжността президент Жанин Анес, цитирана от местните медии.

"Той знае, че трябва да отговаря пред правосъдието. Има изборно престъпление. Никой не го е изхвърлял, но да, трябва да отговаря за изборните фалшификации, в допълнение към многото обвинения в корупция", коментира Анес пред журналисти.

 Жанин Анес пое президентския пост в Боливия

Жанин Анес пое президентския пост в Боливия

Тя ще оглавява страната по време на преходния период...

Тя продължи, изтъквайки, че преговорите за провеждането на нови президентски избори продължават. "Много от тях са хора, отдадени на страната и изразяват желание съвместно да осъществяват този процес", добави тя.

По-рано Анес заяви, че външното министерство на Боливия ще подаде официална протестна нота до мексиканското правителство за предоставянето на убежище на бившия държавен глава.

Ево Моралес напусна Боливия

Ево Моралес напусна Боливия

Разрешаване на кризата

Моралес беше принуден да подаде оставка на 10 ноември под натиск от въоръжените сили на страната след насилствени протести срещу преизбирането му. Въпреки че бившият президент претендира, че е победител в първия тур на изборите, който се проведе на 20 октомври, опозицията настоя, че има нередности в процеса по преброяване на гласовете, като Организацията на американските държави потвърди твърдението.

Мексико, където Моралес пребивава в момента, след като получи убежище там, е сред страните, които квалифицират събитията в Боливия като държавен преврат.

Моралес готов да се върне в Боливия

Моралес готов да се върне в Боливия

Той призова за национален диалог и отхвърли легитимността на временния президент Жанин Анес

След оставката на Моралес, депутатът от опозицията Жанин Анес, която беше заместник-председател на горната камара на парламента, се самообяви за временно изпълняващ длъжността президент. На 13 ноември Анес назначи 11 министри в нейното преходно правителство, за да гарантира, че работата на правителствените агенции продължава и следващите парламентарни избори могат да бъдат организирани.

Най-малко 10 души бяха убити при масовите протести след изборите през миналия месец, като повечето хора са били убити с огнестрелно оръжие.

Русия призна Анес за временен президент на Боливия след оставката на Моралес

Русия призна Анес за временен президент на Боливия след оставката на Моралес

Въпреки това, Москва определя ситуацията за еквивалентна на държавен преврат