Министерството на външните работи на Русия призова всички политически сили в Боливия да намерят законен изход от кризата след оставката на президента на страната Ево Моралес, съобщават руските медии.

"С тревога възприемаме драматичното развитие на събитията в Боливия, където вълната от насилие, отприщена от опозицията, не позволи завършването на президентския мандат на Ево Моралес", се казва в съобщение на сайта на руското външно ведомство.

Моралес призова за нови избори в Боливия

Моралес призова за нови избори в Боливия

На пресконференция дългогодишният лидер също обеща да смени членовете на избирателната комисия на страната

Отбелязва се, че събитията в страната са се развили "по моделите на режисирания държавен преврат".

Руското външно министерство призова всички политически сили в Боливия "към здрав разум и отговорност, намиране на конституционен изход от ситуацията в интерес на мира, спокойствието, да възстановят управляемостта на държавните институции, да осигурят правата на всички граждани и социално-икономическото развитие на страната".

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова "всички страни да се успокоят и се надяваме по-нататъшното развитие на ситуацията в Боливия да бъде в рамките на закона". 

"Разбира се, надяваме се, че боливийците сами ще решат съдбата си, без намесата на трети страни", изтъкна още Песков. 

Ево Моралес: Няма да подам оставка

Ево Моралес: Няма да подам оставка

Протестите в Боливия не стихват

По-рано оставка подадоха президентът на Боливия Ево Моралес, вицепрезидентът Алваро Гарсия Линера, председателят на сената Адриана Салватера, първият заместник-председател на сената, както и ръководителят на Камарата на депутатите Виктор Борда.

Вторият заместник-председател на Сената на Боливия, представителката на опозицията Жанин Анес заяви, че президентските правомощия ще бъдат прехвърлени на нея след оставката на висшето ръководство на цялата страна.

Полицията в Боливия се присъедини към протестиращите

Полицията в Боливия се присъедини към протестиращите

Военният министър коментира, че към момента правителството изключва военна операция срещу разбунтувалите се полицаи