Президентът на Боливия Ево Моралес обяви, че ще свика нови президентски избори, след като международни наблюдатели поставиха под въпрос резултатите от вота преди няколко седмици, информира Би Би Си.

Свиквам нови избори, за да може народът на Боливия да избере новото си правителство чрез гласуване, обяви той, цитиран от ТАСС.

На пресконференция дългогодишният лидер също обеща да смени членовете на избирателната комисия на страната.

Полицията в Боливия се присъедини към протестиращите

Полицията в Боливия се присъедини към протестиращите

Военният министър коментира, че към момента правителството изключва военна операция срещу разбунтувалите се полицаи

Организацията на американските държави препоръча днес Боливия да проведе нови избори, след като са установени сериозни нарушения на последния вот, който поставя под въпрос победата на президента Ево Моралес, предаде "Ройтерс".

Международната организация обяви, че проверка на изборите на 20 октомври е установила "ясни манипулации" на избирателната система и резултатите не могат да бъдат потвърдени.

Манипулациите на компютърната система са в такъв размер, че те трябва да бъдат разследвани от Боливия и да се поеме отговорност при този сериозен случай, се казва в предварителен доклад.

Протестите в Боливия продължават, най-малко трима са загинали

Протестите в Боливия продължават, най-малко трима са загинали

Демонстрациите започнаха след оспорваните президентски избори

В събота недоволни граждани на Боливия нахлуха в две държавни медии и ги принудиха да прекъснат излъчванията, а някои полицаи прекратиха охраната на площада, където е разположен дворецът на Моралес, предаде АФП.

Демонстрантите нахлуха в Bolivia TV и Radio Patria Nueva. Те принудиха журналистите да напуснат, като ги обвиниха, че обслужват интересите на Моралес. Около 40 журналисти напуснаха сградата, която се споделя от двете медии, докато 300 демонстранти ги обиждаха. 

Моралес, който беше избран за първи път за президент през 2006 г., отхвърля призивите за оставка.