Ево Моралес е готов да се върне в Боливия, за да намали напрежението от последния месец. Това заяви бившият президент на пресконференция в Мексико сити, предаде АФП. 

Той призова за национален диалог за разрешаване на кризата в Боливия и отхвърли легитимността на временния президент Жанин Анес.

Припомняме, че Моралес бе принуден да подаде оставка след масови протести, последвали президентските избори, които той спечели.

Полицията премина на страната на демонстрантите. Армията призова Моралес да се оттегли в името на мира и сигурността на страната.

Демонстрациите взеха най-малко 7 жертви.

Гуайдо признава Анес за президент на Боливия и вижда "вдъхновение" за Венецуела

Гуайдо признава Анес за президент на Боливия и вижда "вдъхновение" за Венецуела

Според Мадуро, Моралес е жертва на преврат и призова за мобилизация срещу расизма

Мексико даде убежище на ексдържавника, който замина, въпреки уверенията си, че няма да бяга и няма причина да се крие.

На пресконференцията си днес, Моралес обяви, че престоят му в Мексико ще бъде временен и рано или късно ще се завърне в страната си.

Той е решен да се върне, въпреки че животът му е в опасност.

Въоръжените сили на Боливия изразиха подкрепа за опозиционния сенатор Жанин Анес, която изпълнява длъжността президент.

Анес обяви, че временно поема правомощията на президент, като Конституционният съд на латиноамериканската страна потвърди законността на предаването на властта.

Армията в Боливия подкрепи и. д. президент Жанин Анес

Армията в Боливия подкрепи и. д. президент Жанин Анес

"Ние сме на ваше разположение"

Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо заяви, че признава представителят на опозицията на Боливия Жанина Анес за временно изпълняващ длъжността президент на латиноамериканската страна и каза, че това е "вдъхновение" за Каракас.

От своя страна президентът на Венецуела Николас Мадуро, един от основните съюзници на Моралес в региона, осъди, че неговият боливийски колега е жертва на "държавен преврат" и призова за мобилизация "за да се запази животът на боливийското население, жертви на расизма".

Русия също осъди "преврата" в Ла Пас.