Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо заяви, че признава представителят на опозицията на Боливия Жанина Анес за временно изпълняващ длъжността президент на латиноамериканската страна и каза, че това е "вдъхновение" за Каракас, съобщават медиите в Латинска Америка.

"От легитимното правителство на Венецуела признаваме Жанина Анес за временно изпълняващ длъжността президент на Боливия в нейната мисия да ръководи конституционен преход към президентски избори", коментира Гуайдо.

Той допълва, че това е "вдъхновение за страната ни" и подчертава, че е убеден, "че ще постигнем свобода".

Гуайдо вярва, че "не може да се говори за държавен преврат в Боливия" и твърди, че боливийският народ се мобилизира със "справедливо искане" срещу измама на изборите и затова се застъпва, кризата да бъде разрешена с "мирен преход".

Армията в Боливия подкрепи и. д. президент Жанин Анес

Армията в Боливия подкрепи и. д. президент Жанин Анес

"Ние сме на ваше разположение"

"Не можем да говорим днес във Венецуела, че в Боливия има преврат. Напротив, естественото изискване е да се защитават правата на гражданите, да се изразяват свободно", допълва Гуайдо.

От своя страна президентът на Венецуела Николас Мадуро, един от основните съюзници на Моралес в региона, осъди, че неговият боливийски колега е жертва на "държавен преврат" и призова за мобилизация "за да се запази животът на боливийското население, жертви на расизма".

След вълна от протести, довела до сблъсъци и блокади, Моралес се съгласи Организацията на американските държави да извърши проверка на изборите, която потвърди нередности.

В този контекст, той се съгласи да проведе нови избори, въпреки което и полицията, и въоръжените сили го посъветваха да подаде оставка, нещо, което той направи малко след това.

Русия видя режисиран държавен преврат в Боливия

Русия видя режисиран държавен преврат в Боливия

Надява се трети страни да не се месят на боливийците