Бившият президент на Боливия Ево Моралес смята, че политическата криза в тази страна в Южна Америка може да доведе до гражданска война. Той изрази това мнение в интервю, публикувано в неделя пред агенция EFE.

"Много се страхувам", каза политикът, отговаряйки на въпроса за възможността за започване на вътрешен въоръжен конфликт. "Докато бяхме на власт, обединихме града и селото, на изток и на запад И сега има групи, които подбуждат към насилие, членове на бандата наркомани, те дори са проникнали в университети и се събират в паравоенни групи ". Моралес призова сънародниците да предотвратят този вид конфликти.

Повдигат обвинения на Ево Моралес, ако се завърне в Боливия

Повдигат обвинения на Ево Моралес, ако се завърне в Боливия

Това обяви и. д. президент Жанин Анес

Според Междуамериканската комисия по правата на човека най-малко 23 души са убити и 715 ранени от началото на политическата криза в Боливия. На 15 и 16 ноември "девет души бяха убити и 122 ранени в резултат на използването на сила от полицията и военните", съобщиха правозащитните активисти в своя "Туитър". В град Кочабамба на 15 ноември възникнаха сблъсъци между силите за сигурност и поддръжници на бившия държавен глава, бяха задържани почти 170 души.

В Боливия на 20 октомври се проведоха президентски избори. Според Върховния избирателен съд Моралес ги спечели. Основният му съперник Карлос Меса заяви, че не признава това решение. След обявяването на резултатите от волеизявлението противниците на Моралес организираха протести, в страната избухнаха бунтове.

Моралес готов да се върне в Боливия

Моралес готов да се върне в Боливия

Той призова за национален диалог и отхвърли легитимността на временния президент Жанин Анес

Армията, опозицията и профсъюзите поискаха президентът да подаде оставка. Моралес го обяви на 10 ноември, описвайки ситуацията като държавен преврат. Примера му бе последван от вицепрезидента Алваро Гарсия Линера, както и няколко министри и няколко парламентаристи.

Моралес пристигна в Мексико на 12 ноември, където получи политическо убежище. По-късно същия ден вторият заместник-председател на Камарата на сенаторите на парламента на Боливия Джанин Агнес обяви, че ще поеме задълженията на президента.