Действащият боливийски президент Жанин Аньес обяви плановете си да се кандидатира за президент на предстоящите избори, насрочени за 3 май, предаде "Спутник".

В четвъртък лявото Движение за социализъм на бившия президент Ево Моралес избра бившия министър на икономиката Луис Арсе Катакора за кандидат за президент, а бившият външен министър Дейвид Чокехуанка за кандидат за вицепрезидент.

Социалистите обявиха кандидатите за президентските избори в Боливия

Социалистите обявиха кандидатите за президентските избори в Боливия

Партията на Моралес залага на бивш външен министър и производител на кока

Припомняме, че Боливия ще гласува за нов президент на 3 май, обяви в началото на януари предизборният трибунал на страната.

Работи се по изчистването на техническите проблеми около вота. От ООН предложиха помощ. Очаква се от ЕС да изпратят наблюдатели.

Новите избори бяха насрочени преди това за 30 март.

На 24 ноември парламентът на Боливия прие законопроект за нови президентски избори. Според документа кандидат, който вече е бил президент като два последователни мандата, не може да участва в тях, което изключва възможността Моралес да участва в тях.

20, 7% от боливийците ще подкрепят кандидата на социалистическата партия на отстранения президент Ево Моралес.

15,7 процента от имащите право на глас са склонни да гласуват за временния президент Жанин Аньес. Тя заяви по-рано, че се надява доскорошната опозиция да участва с единна кандидатура на предстоящия вот.

Боливия избира президент на 3 май

Боливия избира президент на 3 май

Преди това бе обявена друга дата, но проблеми с техниката пречат

Това показват резултатите от проучване на Unitel, публикувано от Тelesur.

Бившият президент на Боливия Карлос Меса е на трето място по изборни предпочитания с 13,8 процента. По-надолу е бизнесменът Марко Пумари с 8,2 процента.

Проучването е проведено от 21 до 30 декември.

Припомняме, че по-рано през декември, новата власт в страната обеща да издаде заповед за арест на бившия президент Моралес.

Моралес беше президент на Боливия от 2006 г. На 10 ноември той подаде оставка след исканията на военните, които го обвиниха в манипулиране на резултатите от президентските избори, в които той спечели. От своя страна Моралес обвини опозицията в опит за преврат. Впоследствие той отлетя за Мексико, където получи политическо убежище. Властта премина на втория преседател на боливийския сенат Аньес.