20, 7% от боливийците ще подкрепят кандидата на социалистическата партия на отстранения президент Ево Моралес. Очаква се изборът им да бъде оповестен на 19 януари.

15,7 процента от имащите право на глас са склонни да гласуват за временния президент Жанин Аньес. Тя заяви по-рано, че се надява доскорошната опозиция да участва с единна кандидатура на предстоящия вот.

Това показват резултатите от проучване на Unitel, публикувано от Тelesur.

Бившият президент на Боливия Карлос Меса е на трето място по изборни предпочитания с 13,8 процента. По-надолу е бизнесменът Марко Пумари с 8,2 процента.

Проучването е проведено от 21 до 30 декември.

Новите избори бяха насрочени за 30 март.

ЦИК на Боливия с 10-дневен срок да оповести новите избори

ЦИК на Боливия с 10-дневен срок да оповести новите избори

Вотът бе определен за 30 март

Припомняме, че по-рано през декември, новата власт в страната обеща да издаде заповед за арест на бившия президент Моралес.

Моралес беше президент на Боливия от 2006 г. На 10 ноември той подаде оставка след исканията на военните, които го обвиниха в манипулиране на резултатите от президентските избори, в които той спечели. От своя страна Моралес обвини опозицията в опит за преврат. Впоследствие той отлетя за Мексико, където получи политическо убежище. Властта премина на втория преседател на боливийския сенат Аньес.

Боливия ще издаде заповед за арест на експрезидента Ево Моралес

Боливия ще издаде заповед за арест на експрезидента Ево Моралес

Затягане на примката

На 24 ноември парламентът на Боливия прие законопроект за нови президентски избори. Според документа кандидат, който вече е бил президент като два последователни мандата, не може да участва в тях, което изключва възможността Моралес да участва в тях.