Периодът от 10 работни дни, в който Върховният избирателен трибунал на Боливия трябва да издаде заповедта за общи избори през 2020 г., след отстраняването на президента Ево Моралес през ноември, започна в неделя, предаде Prensa Latina.

Депутатите избраха вече 36-те представители всеки регион, които ще се присъединят към председателя на Върховния избирателен трибунал Салвадор Ромеро.

Новите избори трябваше бъдат насрочени 48 часа след като членовете заемат постовете си; процесът обаче се забави с отлагането на тази стъпка за януари.

Новите избори бяха насрочени за 30 март.

Боливия ще издаде заповед за арест на експрезидента Ево Моралес

Боливия ще издаде заповед за арест на експрезидента Ево Моралес

Затягане на примката

Припомняме, че по-рано през декември, новата власт в страната обеща да издаде заповед за арест на бившия президент Моралес

Моралес беше президент на Боливия от 2006 г. На 10 ноември той подаде оставка след исканията на военните, които го обвиниха в манипулиране на резултатите от президентските избори, в които той спечели. От своя страна Моралес обвини опозицията в опит за преврат. Впоследствие той отлетя за Мексико, където получи политическо убежище. Властта премина на втория преседател на боливийския сенат Аньес.

Моралес ръководи кампанията на социалистите в Боливия

Моралес ръководи кампанията на социалистите в Боливия

Дата за изборите все още няма

На 24 ноември парламентът на Боливия прие законопроект за нови президентски избори. Според документа кандидат, който вече е бил президент като два последователни мандата, не може да участва в тях, което изключва възможността Моралес да участва в тях.