Новите президентски избори ще се проведат в Боливия около средата на март. Това обяви в петък представителят на президента Херсес Юстиниано.

"Изборният орган ще има 120 дни за провеждане на изборите През тези 120 дни трябва да се проведе първият тур, вторият тур, окончателното преброяване на гласовете и издаването на удостоверения. Вярвам, че в средата на март ще имаме избори", каза Херсес Юстиниано.

Боливия назначи посланик в САЩ за първи път от 11 г.

Боливия назначи посланик в САЩ за първи път от 11 г.

Новият посланик Валтер Оскар Серате Куеляр беше представител на държавата в ООН

Президентските избори се проведоха в Боливия на 20 октомври. Според Висшия избирателен съд мнозинството от гласовете отиде при Ево Моралес, сегашният държавен глава по това време. Основният му съперник, бившият президент Карлос Меса, заяви, че няма да признае победата на опонента си в първия рунд.

След три седмици протести Моралес подаде оставка, описвайки ситуацията като преврат. Примера му бе последван от вицепрезидента Алваро Гарсия Линера и оратори на двете камари на парламента, които според конституцията бяха следващи на поста за изпълняващ длъжността държавни глави. Вторият заместник-председател на Сенатската камара Джанин Агнес, представляваща опозицията, обяви, че ще поеме задълженията на президента до нови избори, и назначи собствен кабинет.

Ево Моралес иска да се върне в Боливия

Ево Моралес иска да се върне в Боливия

Напрежение в латиноамериканската страна

Миналата седмица парламентът на Боливия прие закон, който предвижда отмяна на резултатите от изборите на 20 октомври и провеждане на нови с различен състав на избирателната комисия.