Временният лидер на Боливия назначи първия посланик на страната в САЩ за последните 11 г., след като се закани да промени повечето политики на бившия президент Ево Моралес, информира Би Би Си.

Новият посланик Валтер Оскар Серате Куеляр беше представител на държавата в ООН.

Русия съзря САЩ зад политическата криза в Боливия

Русия съзря САЩ зад политическата криза в Боливия

САЩ искали да променят политиката на страната

Моралес, социалист, който управлява Боливия почти 14 г. и беше първият президент от коренното население, се оттегли на 10 ноември и избяга в Мексико. Той подаде оставка след спорни президентски избори през октомври. Резултатът от изборите предизвика вълна от протести. Самият Моралес се оплака, че е жертва на преврат на десните. Откакто се оттегли, в някои райони на страната възникнаха големи протести и насилие. Най-малко 29 души са убити при сблъсъци между полицията и демонстрантите, според "Ройтерс".

По време на управлението на Моралес страната беше с обтегнати отношения със САЩ. През 2008 г. при бившия президент на САЩ Джордж Буш двете държави експулсираха посланиците.

Сандърс: В Боливия беше извършен преврат

Сандърс: В Боливия беше извършен преврат

Обяви се срещу насилието над протестиращите

Десният сенатор Жанин Анес се провъзгласи временно за президент веднага след оставката на Моралес. Тя е призната от САЩ. Анес прекъсна дипломатическите отношения със социалистическите правителства на Куба и Венецуела - най-близките съюзници на Боливия в региона при Моралес. Тя също призна лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо за президент на страната вместо държавния глава Николас Мадуро.

Всички посланици на Боливия са отстранени с изключение на тези във Ватикана и Перу.

Властите в Боливия премахват обсадата на горивната централа

Властите в Боливия премахват обсадата на горивната централа

Блокадата предизвика сериозен недостиг на гориво в Ла Пас