Американският сенатор и кандидат на демократите за президент на САЩ Бърни Сандърс отново определи случилото се в Боливия като преврат и осъди репресиите на силите за сигурност срещу местните протестиращи.

"Противопоставям се на намесата на силите за сигурност на Боливия в демократичния процес," написа сенаторът от Върмонт в Twitter в понеделник.

Ево Моралес: Кризата в Боливия ще доведе до гражданска война

Ево Моралес: Кризата в Боливия ще доведе до гражданска война

Предупреждение от избягалия в чужбина държавен глава

"Военните се намесиха в този процес и помолиха президента да напусне страната. Когато военните се намесят ... според мен това се нарича преврат", заяви политикът, който също критикува последните събития.

На 11 ноември, един ден след като президентът Ево Моралес подаде оставка, за да избегне кръвопролитие в страната, което не спира последващите репресии, Сандърс изрази загрижеността си. 

"САЩ трябва да призоват за прекратяване на насилието и да подкрепят демократичните институции на Боливия. ", убеден е той. 

Властите в Боливия премахват обсадата на горивната централа

Властите в Боливия премахват обсадата на горивната централа

Блокадата предизвика сериозен недостиг на гориво в Ла Пас

"Моите поздрави и благодарности към Берни Сандърс, кандидат за президент на САЩ, за изтъкването на задачата ни да намалим бедността и да осъдим държавния преврат в Боливия", написа в отговор сваленият президент на южноамериканската страна в Twitter в понеделник.

Международната общност изисква завръщането на Боливия в демокрацията, добави Моралес, на когото беше предложено политическо убежище в Мексико.

Той обяви намерение да се завърне в страната, но и. д. президент Жанин Анес предупреди, че ще му бъдат повдигнати обвинения

По последни данни, загиналите при протестите в страната са най-малко 25 души. 

Силите за сигурност в Боливия вдигнаха обсадата на горивна централа от привърженици на екс-президента, което предизвика болезнен недостиг в близкия Ла Пас. 

Моралес готов да се върне в Боливия

Моралес готов да се върне в Боливия

Той призова за национален диалог и отхвърли легитимността на временния президент Жанин Анес

Общественият транспорт до голяма степен беше парализиран от недостига.

Недостигът принуди правителството да обмисли възможността за внос на гориво от съседен Чили, според министъра на въглеводородите Виктор Юго Замора.