Повече от 100 учени, парламентаристи и общественици от цяла Европа и Австралия подписаха отворено писмо, в което критикуват ролята на китайското правителство в глобалната пандемия от новия коронавирус, като изтъкват, че настоящата криза, засягаща света, "е причинена от режима (на Китайската комунистическа партия), който толкова много от вас толерират и подкрепят в продължение на десетилетия", пише "Гардиън".

Китай се сблъска с враждебност и скептицизъм по отношение на реакцията си на вируса, по-специално заради потулването от страна на властите на информацията в началото на епидемията и наказването на здравните работници, които се опитаха да предупредят колегите си за новия вирус през декември.

Китай цензурира академичните изследвания за произхода на коронавируса

Китай цензурира академичните изследвания за произхода на коронавируса

Според новата политика всички академични проучвания за Covid-19 ще подлежат на допълнителна проверка

Вече напрегнатите отношения между САЩ и Китай се влошиха, тъй като двете правителства се обвиняват взаимно за епидемията - включително безпочвени твърдения за умишлено производство на вируса. Пандемията също така подхранва враждебните отношения на Китай с Тайван, който е оставен извън отговора на Световната здравна организация (СЗО), и с африкански държави, чиито граждани са били обект на дискриминация в Гуанджоу.

"Никога не трябва да забравяме, че моментът "Чернобил" на Китай беше самонанесена рана", се казва в писмото, публикувано в независима медия в Хонконг.

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Разследва се и липсата на предпазни средства и лекарства в САЩ

"Глобалната пандемия ни принуждава всички да се сблъскаме с неудобна истина: като политизира всички аспекти на живота, включително здравето на хората, продължаващото автократично еднопартийно управление в Китайската народна република застраши всички", изтъкват учените, политиците и обществениците от Европа и Австралия.

По думите им, вместо да се доверяваме на намеренията на Китайската комунистическа партия и да приемаме некритичното одобрение на китайските академични институции на политиките на партията-държава, трябва да обърнем по-голямо внимание на гласовете на "неофициален" Китай.

"Тези независими учени, лекари, предприемачи, свободни журналисти, адвокати на обществения интерес и млади студенти вече не приемат управлението на Китайската комунистическа партия със страх. Нито пък вие трябва да го приемате", подчертават в позицията си учените, обществениците и парламентаристите.

Американци подадоха иск срещу Китай за 1.2 трилиона долара

Американци подадоха иск срещу Китай за 1.2 трилиона долара

Заради премълчаването за коронавируса...