Китай наложи ограничения върху публикуването на академични изследвания за произхода на новия коронавирус. Информацията разпространява Си Ен Ен, позовавайки се на директива на централната власт и онлайн бележки, публикувани от два китайски университета, които по-късно са премахнати.

Китай отчита най-високия брой инфекции за 5 седмици

Китай отчита най-високия брой инфекции за 5 седмици

Почти всички са от потока завръщащи се китайци

Според новата политика всички академични проучвания за Covid-19 ще подлежат на допълнителна проверка преди да бъдат предадени за публикуване. Проучванията за произхода на този вирус ще бъдат проверявани допълнително и трябва да получат одобрението на представители на централната власт.

Здравен експерт от Хонконг, който си сътрудничи с изследователи от континентален Китай за публикуването на клиничен анализ на случаи на Covid-19 в международен медицински журнал, коментира, че работата му не е преминавала през подобна проверка през февруари.

Информацията подсказва, че това е поредният опит на китайското правителство да наложи контрол над известното до момента около произхода на пандемията от коронавирус, която отне живота на повече от 100 000 души и разболя над 1,7 милиона души по света от започването й в китайския град Ухан през декември.

Американци подадоха иск срещу Китай за 1.2 трилиона долара

Американци подадоха иск срещу Китай за 1.2 трилиона долара

Заради премълчаването за коронавируса...

От края на януари китайски учени публикуваха поредица от изследвания за Covid-19 в международни медицински журнали. Някои техни открития за първите случаи - такива като кога за първи път коронавирусът се е предал от човек на човек - повдигат въпроси около отговорността на китайското правителство за епидемията и предизвикаха бурен дебат в китайските социални мрежи.

Китайски изследовател коментира, че решението на правителството на Китай да цензурира публикациите е притеснително развитие, което вероятно ще възпрепятства важни научни проучвания.

Няма коментар от Министерството на външните работи на Китай.

Китай изключи кучетата от списъка на животните, които се използват за храна

Китай изключи кучетата от списъка на животните, които се използват за храна

Включени са 31 вида...

Директивата е основана на инструкции, издадени по време на среща на специализирания екип за превенция и контрол на коронавируса към Държавния съвет на 25 март. Документът първоначално беше публикуван на сайта на Fudan University в Шанхай - един от водещите университети в Китай. Няколко часа по-късно страницата на университета е паднала.

China University of Geoscience в Ухан също публикува подобна бележка за цензурата. Впоследствие информацията е изтрита.

Китайският изследовател поясни, че само проучванията за коронавируса са цензурирани.

В китайските социални мрежи и дори в правителството обаче се повдигат въпроси за произхода на вируса.