Съединените щати се стремят да променят коренно Световната здравна организация, заяви във вторник държавният секретар Майк Помпео, цитиран от АФП.

Коронавирусът е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип през 2009 г., предупреждават от СЗО

Коронавирусът е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип през 2009 г., предупреждават от СЗО

От организацията подчертаха, че е необходима ваксина за пълно спиране разпространението на вируса

САЩ в момента са водещият донор на СЗО, като са предоставили 400 милиона долара миналата година, но заплаши, че ще се оттегли, тъй като в пандемията Китай е бил защитаван.

"Световната здравна организация в своята история е свършила добра работа. За съжаление в наши дни това не е така. Ние трябва да сме сигурни, че и до днес пази и американците в безопасност и всъщност функционира", каза той.

Администрацията на Тръмп, чест критик на органите на ООН, казва, че СЗО разчита твърде много на китайските официални сметки, след като вирусът, официално известен като SARS-CoV-2, се появи в края на миналата година в метрополията Ухан.

Гутериш защити СЗО след критиките на Тръмп

Гутериш защити СЗО след критиките на Тръмп

САЩ заплашиха със спиране на финансирането

СЗО, цитирайки китайски лекари, в първите седмици заяви, че няма информация за предаване от човек на човек и похвали прозрачността на Пекин. По-късно призна, че пандемията е била подценена.

Комитетът на Сената на САЩ по вътрешна сигурност и правителствени въпроси започва разследване на появата на коронавирус и неговото разпространение, с акцент върху ролята на Китай и Световната здравна организация (СЗО) по този процес.

Ще се проучат обстоятелствата на появата и разпространението на вируса и мерките, предприети за реагиране на епидемията както в САЩ, така и в чужбина, "в своята цялост".

Но не е ясно доколко действията на президента Доналд Тръмп ще бъдат разследвани от ръководения от републиканците панел, като Джонсън и други републиканци са фокусирани главно върху Китай и СЗО.

Демократите от Камарата обещаха строг контрол върху управлението на пандемията от Тръмп и дори има някои двупартийни законопроекти за създаване на комисия в стил 11/11, която да разследва грешките на правителството.

Демократите отказаха да възприемат критиките на републиканците за СЗО и вместо това съсредоточиха яростта си върху Тръмп и неговото омаловажаване на вируса през последните два месеца.

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Разследва се и липсата на предпазни средства и лекарства в САЩ

"Липсата на действия, при която президентът всъщност ни казваше, че всичко ще бъде наред, продължи два месеца, в които трябваше да се подготвим. И ние плащаме цената сега, хората плащат цената в момента", коментира сенатор Тина Смит.