Новият коронавирус е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип, който предизвика пандемия през 2009 г., обяви Световната здравна организация (СЗО), предаде АФП.

От организацията подчертаха, че е необходима ваксина за пълно спиране разпространението на вируса.

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Разследва се и липсата на предпазни средства и лекарства в САЩ

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейес заяви на брифинг в Женева, че организацията постоянно научава нови неща за новия коронавирус.

"Ние знаем, че Covid-19 се разпространява бързо и ние знаем, че е смъртоносен, 10 пъти по-смъртоносен в сравнение с грипната пандемия през 2009 г.", подчерта той.

Повече от половината население на планетата си стои по домовете като част от мерките за контрол на заразата, но Тедрос предупреди, че докато COVID-19 се разпространява бързо, забавянето е много по-бавно.

СЗО: Не е сигурно, че преболедувалите COVID-19 изработват имунитет

СЗО: Не е сигурно, че преболедувалите COVID-19 изработват имунитет

Учените нямат отговори...

"С други думи, слизането надолу е много по-бавно от изкачването", поясни Тедрос Аданом Гебрейес.

От СЗО заявиха, че в крайна сметка заразата може да бъде спряна само с разработването и доставянето на безопасна и ефикасна ваксина срещу коронавируса.

Една ваксина се разработва за най-малко 12-18 месеца.

СЗО с шест критерия кога да отворят държавите

СЗО с шест критерия кога да отворят държавите

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейес посъветва държавите да бъдат внимателни при отмяната

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,77 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 111 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,92 млн. случая и над 119 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 458 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".