Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че ще публикува списък с шест критерия, които държавите могат да вземат под внимание, когато решат да отменят ограничителните мерки в борбата с коронавируса, пише "Дейли телеграф".

Критериите са:

  1. Разпространяването на вируса е под контрол
  2. Здравната система има възможност да извършва тестове, да изолира и да лекува всеки случай, както и да проследява всеки контакт
  3. Минимизирани са рисковете от възникване на огнища на места като здравни заведения и домове за възрастни хора
  4. Наложени са превантивни мерки на работното място, в училищата и на други места, където е важно хората да отидат
  5. Управление на рисковете при случаите на заразени, внесени от чужбина
  6. Хората са информирани, ангажирани и имат възможност да се приспособят с "новото нормално".

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейес посъветва държавите да бъдат внимателни при отмяната на ограничителните мерки. На пресконференция той подчерта, че все още много неща не са известни за поведението на вируса. По думите му откриването на нови случаи на заразени, тестването и изолирането им все още са важна част за контрол на пандемията.

СЗО призова да се затворят мокрите пазари

СЗО призова да се затворят мокрите пазари

75% от заразите са от животни

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,7 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 111 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,87 млн. случая и над 115 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 434 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".