Световната здравна организация (СЗО) призова държавите по света да затворят опасните мокри пазари, където хората са в близък контакт с животни, пише "Индипендънт".

В Ухан отвориха мокрите пазари отново, въпреки че коронавирусът е свързан с такъв пазар в китайския град.

Доктор Дейвид Набаро, специален представител на СЗО за борба с Covid-19, заяви пред радио Би Би Си, че Световната здравна организация не казва на правителствата какво да правят, но ги съветва да затворят мокрите пазари.

Коронавирус: Пришпорват правителствата по света да забранят консумацията на диви животни

Коронавирус: Пришпорват правителствата по света да забранят консумацията на диви животни

Защото са носители на опасни за хората коронавируси

Той подчерта, че СЗО и Организацията по прехрана и земеделие много ясно съветват, че такива места носят реална опасност, тъй като патогени от животни се пренасят върху хора.

По думите му 75% от заразите са от животни. Набаро подчерта, че има и други места където хората са в близък контакт с животни и целта е да не се създава среда за разпространение на вируси.

Китай изключи кучетата от списъка на животните, които се използват за храна

Китай изключи кучетата от списъка на животните, които се използват за храна

Включени са 31 вида...

На някои мокри пазари в Азия се продава месо от почти всякакъв вид животни, а голяма част от животните се държат живи, убиват се и одират на място. Ако не се спазват хигиенните стандарти, често мокрите пазари стават развъдник на зарази. Поради откритите пространства много често живи животни са в директен досег с продавачи, месари и клиенти. Труповете на животните много често се хвърлят на пода, за да бъдат разфасовани. Зарази като H5N1, SARS и други са тръгнали по хората от животни. Предполага се, че коронавирусът също е тръгнал от животни.