От Световната здравна организация заявиха, че не всички, които са преболедували инфекцията с новия коронавирус, имат антитела, с които да се преборят с евентуално повторно заразяване, и се пораждат опасения, че пациентите може да не развиват имунитет, след като оздравеят от COVID-19, предаде CNBC.

"По отношение на възстановяването и повторното инфектиране, смятам, че нямаме отговори. Това е неизвестно." - посочи д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации на СЗО, на пресконференция в централата на организацията в Женева.

Вирусолозите не знаят дали имунитетът при COVID-19 работи

Вирусолозите не знаят дали имунитетът при COVID-19 работи

Радостина Александрова посочи, че вирус все още е непознат, едва от три месеца се разпространява

Предварително проучване върху пациенти в Шанай е установило, че при някои от тях не се установява имунна реакция с антитела, докато при други тя е много силна, коментира д-р Мария ван Керкхове, водещ учен по COVID-19 в СЗО.

"Отделен въпрос е дали пациентите, които са показали силна реакция с антитела, са имунизирани срещу повторно заразяване", допълни тя.

Д-р Райън отбеляза, че има въпроси по това дали вирусът може да се активира отново, след като пациентът се е възстановил и тестовете му за Covid-19 са отрицателни.

"Има много причини, поради които можем да видим реактивиране на инфекцията - същата инфекция или с друг инфекциозен агент", каза още той.

По думите му, като цяло има много случаи на вирусна инфекция, при които някой не е изчистил напълно вируса от организма си. Някои пациенти може да изчистят основната инфекция, но да развият вторична бактериална инфекция.