Американският президент Доналд Тръмп все пак е склонен да преговаря с губернаторите за отваряне на икономиката.

Това заяви той по време на брифинга в Белия дом по повод на борбата с коронавируса в страната.

Тръмп обяви, че има пълна власт и атакува медиите на хаотичен брифинг за коронавируса

Тръмп обяви, че има пълна власт и атакува медиите на хаотичен брифинг за коронавируса

Той също отрече, че обмисля да уволни доктор Антъни Фаучи

По думите му, в момента тече план, чрез който след съвети на медицински власти ще се започне и повторното активиране на икономиката и работните места.

"Плановете за повторно отваряне на страната са близо до финализиране. Скоро ще споделим подробности и нови насоки с всички", заяви Тръмп.

Тръмп добави, че ще говори с губернаторите на всички щати в сряда и че ще разреши на всеки да разработи и приложи план.

Припомняме, че по-рано Тръмп обяви, че може да принуди щатите в страната да отворят икономиките си дори и ако губернаторите вярват, че това е опасно.

"С цел предизвикване на конфликт и объркване някои фалшиви медии съобщават, че от губернаторите зависи дали да се отворят щатите, а не от президента на САЩ или федералното правителство", написа американският лидер в "Туитър".

Тръмп: Губернаторът на Ню Йорк изглежда иска независимост, няма да стане

Тръмп: Губернаторът на Ню Йорк изглежда иска независимост, няма да стане

Сега той изглежда, че иска независимост. Няма да стане, категоричен президентът на САЩ

"Нека се разбере напълно, че това не е вярно. Това е решение на президента", подчерта Тръмп. Американският лидер поясни, че той и администрацията му работят в тясно сътрудничество с губернаторите и това ще продължи. По думите скоро ще бъде взето решение, което ще бъде съгласувано с губернаторите.

Президентът на САЩ обяви и на брифинг в Белия дом, че има пълна власт що се отнася до ограничителните мерки в борбата с коронавируса.

Американският лидер пусна предизборно видео, подготвено от Белия дом, което вероятно е в нарушение на изборното законодателство, в което подчертава, че медиите са омаловажили кризата с коронавируса в началото на пандемията.

Запитан дали някой губернатор е съгласен, че президентът има правомощията, Тръмп отговори: "Не съм питал никого. Знаете ли защо? Защото не трябва".

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че няма да спазва каквато и да е заповед, която президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде да отвори отново щата си по опасен начин по време на епидемията от новия коронавирус (COVID-19).

В отговор, Тръмп написа в "Туитър", че Куомо "моли за всичко" и сега "изглежда, че иска независимост".

Вестник "Ню Йорк таймс" отбеляза, че коментарът на Тръмп напълно противоречи с посланията на администрацията му за правата на щатите, както и с коментара на президента, че всеки щат е отговорен сам да си закупи необходимото медицинско оборудване без помощта на федералното правителство.

Коронавирус: Губернаторът на Ню Йорк скастри Тръмп, няма да му се подчини

Коронавирус: Губернаторът на Ню Йорк скастри Тръмп, няма да му се подчини

Ако Тръмп издаде заповед за отваряне на щата

Държавният глава заяви, че иска американската икономика да бъде отворена още през май, макар че средно над 1000 американци умират всеки ден от коронавирус през последната седмица.

Вицепрезидентът Майк Пенс призова Конгреса да одобри допълнителни 250 милиарда долара за Програмата за защита на малкия бизнес - фонд за подпомагане на малки предприятия, които са засегнати от държавните ограничения, предназначени за борба с разпространението на вируса. Миналата седмица демократите в Сената блокираха опит на лидера на мнозинството Мич Макконълда приеме такава мярка с единодушно съгласие.

"Президентът Тръмп каза, че това очевидно ще бъде най-голямото решение в живота му, каза Пенс. Той разбира, че не е въпрос само на разглеждане на здравните данни, но и какво е в интерес на нашата икономика. 

Припомняме, че на същия брифинг Тръмп обяви, че се спира финансирането на СЗО, тъй като Организацията не е дала истинските данни за размерите на пандемията и е прикривала Китай.

Това бе очаквано решение, но критикувано от много организации, включително и в САЩ.