Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че може да принуди щатите в страната да отворят икономиките си дори и ако губернаторите вярват, че това е опасно.

"С цел предизвикване на конфликт и объркване някои фалшиви медии съобщават, че от губернаторите зависи дали да се отворят щатите, а не от президента на САЩ или федералното правителство", написа американският лидер в "Туитър".

Коронавирус: САЩ били близо до пика на епидемията

Коронавирус: САЩ били близо до пика на епидемията

Щатите са държавата с най-много смъртни случаи от коронавирус в света

"Нека се разбере напълно, че това не е вярно. Това е решение на президента", подчерта Тръмп. Американският лидер поясни, че той и администрацията му работят в тясно сътрудничество с губернаторите и това ще продължи. По думите скоро ще бъде взето решение, което ще бъде съгласувано с губернаторите.

Вестник "Ню Йорк таймс" отбелязва, че коментарът на Тръмп напълно противоречи с посланията на администрацията му за правата на щатите, както и с коментара на президента, че всеки щат е отговорен сам да си закупи необходимото медицинско оборудване без помощта на федералното правителство.

САЩ отпуснали милиони долари на лаборатория в Ухан за експерименти върху прилепи

САЩ отпуснали милиони долари на лаборатория в Ухан за експерименти върху прилепи

Институтът по вирусология в Ухан е провеждал експерименти върху прилепи

Държавният глава заяви, че иска американската икономика да бъде отворена още през май, макар че средно над 1000 американци умират всеки ден от коронавирус през последната седмица.