Президентът на САЩ обяви на брифинг в Белия дом, че има пълна власт що се отнася до ограничителните мерки в борбата с коронавируса. Той също отрече, че обмисля да уволни доктор Антъни Фаучи, топ експерт по инфекциозни заболявания в Щатите, който е част от специалния екип на американското правителство, пише "Гардиън".

Тръмп: Аз решавам кога да отворя икономиката, а не губернаторите

Тръмп: Аз решавам кога да отворя икономиката, а не губернаторите

С цел предизвикване на конфликт и объркване някои фалшиви медии съобщават, че от губернаторите зависи дали да се отворят щатите

Американският лидер пусна предизборно видео, подготвено от Белия дом, което вероятно е в нарушение на изборното законодателство, в което подчертава, че медиите са омаловажили кризата с коронавируса в началото на пандемията.

Държавният глава за пореден път влезе в сблъсък с журналисти, които поставиха под въпрос съобщение в "Туитър", в което президентът твърди, че има власт да отмени заповеди на губернаторите на щатите, ако наредят да продължи прилагането на ограничителните мерки.

"Когато някой е президентът на САЩ, властта е пълна", каза Тръмп, имайки предвид въпроси, свързани с общественото здраве и полицейската власт в щатите.

Тръмп иска да уволнява д-р Фаучи, критикувал го за закъснели мерки

Тръмп иска да уволнява д-р Фаучи, критикувал го за закъснели мерки

Тръмп се оплака и от "леймстрийм медиите"

Изказването на американския лидер беше оспорено от журналисти, но Доналд Тръмп подчерта, че в крайна сметка всичко стига до федералната власт.

Президентът на САЩ смята, че няма да има проблем с губернаторите.

Запитан дали някой губернатор е съгласен, че президентът има правомощията, Тръмп отговори: "Не съм питал никого. Знаете ли защо? Защото не трябва".

Рейтингът на Тръмп се повиши рекордно, но американците остават разделени

Рейтингът на Тръмп се повиши рекордно, но американците остават разделени

Нарастващата му популярност се свързва със страха на 94% анкетирани от вируса

На въпрос на журналист на Си Ен Ен "Кой ви каза, че президентът има пълна власт", държавният глава отговори: "Достатъчно, моля ви".

По отношение на доктор Фаучи, Тръмп отбеляза, че го харесва и смята, че е страхотен експерт.

Запитан дали има спорове между двамата, американският лидер отговори, че има още от самото начало, но той няма нищо против, тъй като е нещо хубаво, а не лошо.

Държавният глава на САЩ също обяви, че през следващите дни ще реши дали страната да продължи да финансира Световната здравна организация и дали да отворят икономиката на 1 май.