Рейтингът на президента на САЩ Доналд Тръмп в светлината на разпространението на новия коронавирус достигна своя максимум след встъпването му в длъжност. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от 4 до 7 април, поръчано от Fox News.

Според данните, 49% от анкетираните одобряват работата на Тръмп като държавен глава. Обратното мнение споделя и 49% от участниците в проучването, 2% не са дали отговор.

По-рано, за целия период на провеждане на тези анкети на Fox News, повече от 48% от анкетираните не са дали положителна оценка за работата на Тръмп. Този показател е регистриран през март тази година и през февруари 2017 година. Според изследователите нарастващата популярност на Тръмп е свързана със страха на гражданите за разпространението на вируса. Повечето респонденти смятат за подходящо да предприемат мерките, предприети във връзка с пандемията на правителството на САЩ.

На въпроса дали се притесняват от вируса, 94% от анкетираните са отговорили утвърдително, 6% - не. 76% от анкетираните признаха, че се страхуват да не се заразят.

Гласоподавателите дават на Конгреса още по-голям рейтинг от рейтинга на президента: 35 процента одобряват работата на законодателите, което е четири пункта повече от март и девет от края на февруари.

В Ню Йорк погребват в масови гробове починали от новия коронавирус

В Ню Йорк погребват в масови гробове починали от новия коронавирус

В щата Ню Йорк има повече заразени, отколкото в която и да е държава по света

Междувременно 77% от гласоподавателите одобряват отговора на своите местни щатски правителства на пандемията, докато 56% одобряват реакцията на федералните власти. През март 74% подкрепиха отговора на правителството, а 55% подкрепиха федералния отговор.

Според проучването Тръмп за първи път показателя за популярност сред избирателите на най-вероятния демократичен кандидат на предстоящите президентски избори, Джо Байдън.

Анкетираните са попитани кои политики биха подкрепили на президентските избори, ако гласуването се проведе сега. Поне 42% казват, че ще гласуват за Байдън. Също така 42% заявяват, че ще подкрепят Тръмп. Около 7% заявиха, че ще гласуват за друг кандидат, а 6% признаха, че все още не знаят как ще действат. Поне 3% казаха, че изобщо няма да отидат на урните.

През март 49% от анкетираните бяха готови да гласуват за Байдън, а 40% бяха готови за Тръмп. През последната година Байдън, според проучванията на Fox News, бе със 7-14% пред Тръмп по популярност сред избирателите.

САЩ изчерпва федералните си запаси от защитно оборудване

САЩ изчерпва федералните си запаси от защитно оборудване

Тръмп оставя всеки щат сам, а федералните агенции са в хаотична война за наддаване

Според изследователите една от причините за загубата на предимство на Байдън е, че поради пандемията той не е в състояние да провежда митинги и да участва в обществени събития. Според експерти Тръмп всеки ден провежда пресконференции, на които говори за мерки, предприети за борба с разпространението на вируса. Освен това, според Fox News, САЩ са регистрирали увеличение на броя на избирателите, които декларират своята подкрепа за Републиканската партия.

Байдън беше единственият кандидат, който се кандидатира за демократите, след като сенатор Берни Сандърс напусна състезанието в сряда. Изборите за президент на САЩ са насрочени за 3 ноември.

80% се страхуват, че техният щат изчерпва медицинското оборудване за лечение на пациенти с коронавирус и 70%, че няма да имат достъп до здравни услуги.

Д-р Антъни Фаучи получава най-голямо одобрение, тъй като 80% го одобряват, докато 62% одобряват д-р Дебора Биркс и 52% вицепрезидента Пенс.

21% познават някой, който е заразен, спрямо 12% преди две седмици. Освен това 79% се страхуват, че те или някой в семейството им може да умре от заразата.

Според университета Джон Хопкинс, който прави изчисления въз основа на информация от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани повече от 461 хиляди случая на коронавирусна инфекция, загинали са над 16,4 хиляди души.

САЩ преминаха прага от 16 000 починали от коронавируса

САЩ преминаха прага от 16 000 починали от коронавируса

Данните са от университета "Джонс Хопкинс"