Появиха се кадри на ковчези, които са погребани в масов гроб в Ню Йорк, след като броят на жертвите на заразата от новия коронавирус (COVID-19) продължава да нараства.

Работници в специални облекла, използвани против опасни материали, са видени да се спускат в огромна яма с помощта на стълба, където са били подредени ковчезите.

Мястото е остров Харт, използван за погребения на нюйоркчани без роднини или които финансово не могат да си позволят погребение.

Според последните данни в щата Ню Йорк има повече заразени с коронавирус, отколкото в която и да е страна по света.

Регистрираните заразени с коронавируса в щата скочиха за 24 часа с около 10 000 души по последни данни от вчера, като с това общият брой на заразените там вече е 159 937 души, от които около 7 000 са починали.

В Испания заразените са 153 000 души, а в Италия - около 143 000 души, докато в Китай, откъдето тръгна заразата, са регистрирани 82 000 носители на вируса.

САЩ като цяло са регистрирали над 466 000 заразени и повече от 16 600 починали. В световен мащаб има над 1,6 млн. заразени и повече от 95 000 жертви на COVID-19.

Нов рекорд в Ню Йорк: 799 починали от коронавируса за 24 часа

Нов рекорд в Ню Йорк: 799 починали от коронавируса за 24 часа

В щата са починали общо 7 067 души

Кадрите с дрон са от остров Харт, който се намира край Бронкс в Лонг Айлънд Саунд, и който се използва от 150 години от градските власти като място за масово погребение за онези, които нямат роднини, или семейства, които не могат да си позволят погребения.

Вероятно много от ковчезите са за жертви на коронавируса, но не е ясно дали попадат в горните категории.

Погребенията на мястото в контекста на пандемията са се увеличили, като се правят вместо в обичайния един ден в седмицата, вече в пет дни в седмицата, уточняват от Министерството на наказанията.

Затворници от остров Рикърс, основния градски затворнически комплекс, обикновено вършат работата, но нарастващата натовареност наскоро е поета от фирми.

САЩ преминаха прага от 16 000 починали от коронавируса

САЩ преминаха прага от 16 000 починали от коронавируса

Данните са от университета "Джонс Хопкинс"

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио посочи по-рано тази седмица, че може да е необходимо извършването на "временни погребения", докато кризата не отмине.

"Очевидно мястото, което сме използвали в исторически план, е остров Харт", отбеляза той.

Броят на починалите от коронавирус в щата Ню Йорк се увеличи със 799 души в рамките на последното денонощие, което е рекордно високо от началото на епидемията там.

Ала губернаторът Андрю Куомо видя светлина в тунела във факта, че броят на пациентите с COVID-19, приети в болниците в Ню Йорк, е спаднал за втори пореден ден - до 200 души.

Той каза, че това е знак, че социалното дистанциране работи. Той нарече заразата "тиха експлозия, която разтърсва обществото със същата произволност, същото зло, което видяхме на 11 септември" 2001 г.

Друг проблясък на надежда беше съобщен официално вчера, когато официалните прогнози за това колко хора общо ще починат в цялата страна бяха снижени.

Д-р Антъни Фаучи, ключов член на екипа на Белия дом за борба с коронавируса, заяви, че общият брой американци, които ще умрат от COVID-19, "изглежда повече от 60 000 души".

В края на март д-р Фаучи изчисли, че "между 100 000 и 200 000" могат да умрат.

Прогнозата за 60 000 души ще отговаря на горната оценка за общия брой починали от грип в САЩ между октомври 2019 г. до март 2020 г. според правителствените данни.

Но вицепрезидентът Майк Пенс подчерта в четвъртък, че COVID-19 е около три пъти по-заразен от грипа.