Губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че заради новия коронавирус (COVID-19) за последните 24 часа са починали още 799 души в щата, което е пореден рекорд.

С това общият брой на починалите в щата вече е 7 067 души, което е приблизително половината от всички починали в САЩ.

Рекордните 731 жертви на коронавируса в Ню Йорк за 24 часа

Рекордните 731 жертви на коронавируса в Ню Йорк за 24 часа

Почти половината от починалите в САЩ са в щата Ню Йорк

Броят на хоспитализираните хора намалява за поредно денонощие, което показва, че се отива към "плато" (изравняване на кривата на графиката), увери Куомо, предупреждавайки обаче, ако се пренебрегнат социалното дистанциране и други мерки, броят на хората в болниците отново ще се увеличи.

Междувременно кметът на град Ню Йорк Бил де Блазио настоя, че ограничителните мерки за социално дистанциране трябва да се затегнат.

Изказвайки се на пресконференция, Де Блазио изтъкна, че въпреки че изглежда, че ръстът на броя на заразените спада, ще бъдат необходими допълнителни мерки в случай, че "нещата наистина се влошат". Същевременно той предупреди, че в този случай ограниченията могат да бъдат удължени до юни.

По-рано кметът на Ню Йорк уточни, че в момента болниците в града разчитат на 5 500 респираторни апарата, което би трябвало да е достатъчно за следващата седмица, при условие че броят на новозаразените продължава да намалява. Досега в град Ню Йорк са регистрирани 81 800 заразени, като над 4 700 от тях са починали.

Коронавирус: Медици в САЩ в шок от скоростта, с която пациенти се влошават и умират

Коронавирус: Медици в САЩ в шок от скоростта, с която пациенти се влошават и умират

"Плашещото е, че в това няма никакви правила"