Австрия отправи предупреждение да не се пътува до България, Румъния и Молдова заради влошената ситуация с епидемията от новия коронавирус (COVID-19) в трите страни и клъстери от заразени в Австрия, включващи хора, пристигащи от региона, обяви правителството на Алпийската република, съобщава "Ройтерс".

188 нови случая на COVID-19, нов рекорд за денонощие

188 нови случая на COVID-19, нов рекорд за денонощие

Четирима души са починали за денонощие

Всеки, който пристига от тези страни, трябва да излезе в карантина в продължение на две седмици или да покаже отрицателен тест, заявиха по време на пресконференция австрийският канцлер Себастиан Курц и външният министър Александър Шаленберг.

Проверките на унгарската и словенската граница също ще бъдат засилени, като с повишено внимание ще се подхожда към пътници от Балканите, добавиха те.

Коронавирус: Австрия предупреди гражданите си да не пътуват до Германия

Коронавирус: Австрия предупреди гражданите си да не пътуват до Германия

Курц: Нашата съседка показа колко бързо може да възникне драматична ситуация

"Установихме, че има все повече и повече внесени случаи на заразени с коронавирус от тези страни", отбеляза Курц.

През последните седмици има регистрирани около 170 вносни случая в Австрия, като повечето от тях са с произход от Балканите, уточни Курц.

Още през миналата седмица Австрия издаде предупреждения за пътуване за няколко други балкански държави, включително Сърбия и Черна гора, въпреки препоръката на ЕС за премахване на ограниченията за пътуване.

Румъния днес отчете 555 новозаразени за изминалото денонощие, което е най-голямото увеличение за 24 часа от началото на епидемията в северната ни съседка досега, за което медицински лица хвърлят вината върху хората, че не спазват правилата.

"Виждаме увеличение на броя на кампаниите, отричащи, че вирусът е реален", каза пред местна телевизия Раед Арафат, който е високопоставен служител в румънската Спешна помощ.

"Франс прес" припомня, че в България броят на заразените за седмица се е удвоил от 500 до 550 в средата на юни на повече от 1 100 през последната седмица.

Австрия беше пощадена по време на пандемията, като официално регистрираните заразени са 18 444 души, от които са починали 706 души.

Наблюдава се обаче ръст на заразените в последно време, средно 92 на ден през последната седмица.