Австрия издаде предупреждение срещу пътуване до западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия след избухване на коронавирус в кланица, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от "Ройтерс".

Повече от 1500 работници в кланицата в Гютерсло, където живеят около 100 000 души, са тествани положително за вируса, което принуждава регионът да постави Гютерсло и съседния град под карантина.

"Нашата съседка Германия показа с региона Северен Рейн-Вестфалия колко бързо може да възникне драматична ситуация", обясни Курц на пресконференция, обявявайки предупреждението за пътуване.

"Надяваме се, разбира се, че ситуацията там ще се подобри бързо и няма да се разпространи по-нататък в цяла Германия."

За първи път в Германия върнаха рестрикциите срещу коронавируса

За първи път в Германия върнаха рестрикциите срещу коронавируса

Според осведомителната агенция това е голям удар върху надеждите за бързо връщане

Този ход поставя региона в същата категория като италианския регион Ломбардия, епицентърът на епидемията с коронавирус в Италия, който бе един от най-лошите в Европа.

Курц обясни, че това също така означава, че няма да има директни полети между Австрия и региона, който включва градовете Бон, Кьолн и Дюселдорф, седалището на Lufthansa Eurowings.

Австрия, чиято туристическа индустрия разчита до голяма степен на германците, настоя по-рано за бързо взаимно премахване на коронавирусните ограничения на споделената граница на страните.

Трима нашенци са се върнали в Белица от пламналата с COVID-19 германска кланица

Трима нашенци са се върнали в Белица от пламналата с COVID-19 германска кланица

На границата никой не ги е питал откъде идват