Германските власти върнаха някои от ограничителните мерки в провинция, което се случва за първи път от разхлабването на рестрикциите в борбата с коронавирус, информира АФП.

Според осведомителната агенция това е голям удар върху надеждите за бързо връщане към нормалността.

За първи път в Германия ние връщаме цял окръг към мерките, които се прилагаха преди няколко седмици, обяви Армин Лашет, премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

601 нови заразени в Германия

601 нови заразени в Германия

Случаите на коронавирус нарастват до 189 135

Той поясни, че отново въвеждат ограниченията в германския окръг Гютерсло. Лашет добави, че ограниченията ще засегнат 360 000 души и ще останат в сила най-малко до 30 юни.

Решението е взето след появата на ново огнище в кланица в град Реда-Виденбрюк. Повече от 1500 работници са заразени с коронавирус от близо 7000. Това е най-голямото огнище в Германия, откакто страната започна да разхлабва ограниченията в началото на май.

Новите ограничения означават връщане към мерки, които за първи път бяха въведени през март, като затваряне на кината, музеите, концертните зали, баровете, фитнесите, басейните и сауните, каза Лашет.

Няколко огнища в кланици не само в Германия, но и във Франция хвърлиха светлина върху условията на труд и настаняване, пред които работниците, много от Румъния и България, са изправени.

Но Германия също отчете нови огнища на зараза в жилищни сгради в Долна Саксония и Берлин.