Проливни дъждове заляха алпийските региони на Австрия и оставиха части от Виена под вода през уикенда, причинявайки сериозни щети в части от страната и прекъсвайки автомобилния и железопътния транспорт, съобщиха властите и местните медии, цитирани от Ройтерс.

Порой от кална вода помете коли в ски курорта Санкт Антон в Западна Австрия, показват кадри, публикувани в социалните медии. Междувременно рекордни валежи удариха части от столицата Виена, съобщи държавната телевизия ORF.

Една жена беше завлечена под автобус от силата на течението в района Доблинг в северната част на столицата в събота, каза ORF. Тя е откарана в болница в критично състояние, допълват от там.

Противопожарните служби в столицата бяха повикани повече от 450 пъти в събота, а проливните дъждове предизвикаха хаос в движението и прекъснаха железопътния транспорт, според ORF.

"Силните бури причиниха големи щети в много части на Австрия", каза австрийският канцлер Карл Нехамер по X, благодарейки на служителите, които работят за отстраняване на щетите.

Във виенския квартал Дьоблинг властите регистрираха 110 литра дъжд на квадратен метър, което метеорологът от ORF Виена Кевин Хебенстрайт каза, че е рекорд за месец август.

Голяма част от нормата за средни летни валежи във Виена падна в събота само за един час, според фирмата за метеорологични данни UBIMET.

Тропическата буря Ернесто се превърна в ураган

Тропическата буря Ернесто се превърна в ураган

Властите издадоха предупреждение за природното бедствие