В сряда тропическата буря Ернесто се превърна в ураган, който изсипа проливни дъждове над Пуерто Рико и остави без ток почти половината от клиентите на територията на САЩ, като заплашваше да се превърне в голяма буря на път за Бермудските острови.

Бурята се намираше на около 175 мили (280 км) северозападно от Сан Хуан, Пуерто Рико, и се движеше над открити води. Максималната скорост на вятъра е 120 км/ч и се движи на северозапад със скорост 26 км/ч.

"Официалната прогноза все още отразява възможността Ернесто да се превърне в голям ураган след около 48 часа", заяви Националният център по ураганите късно сутринта в сряда.

Предупреждение за тропическа буря беше в сила за Пуерто Рико и отдалечените острови Виекес и Кулебра, както и за американските и британските Вирджински острови.

"Знам, че беше дълга нощ да слушам този вой на вятъра", каза на пресконференция губернаторът на американските Вирджински острови Алберт Брайън-младши.

На Сейнт Джон и Сейнт Кроа беше съобщено за прекъсване на електрозахранването на целия остров, а най-малко шест кули за мобилни телефони бяха изключени от мрежата на територията на САЩ, каза Дарил Яшън, директор на управлението на извънредните ситуации.

Той добави, че летищата в Сейнт Крокс и Сейнт Томас се очаква да отворят отново по обяд.

Училищата и правителствените агенции останаха затворени на американските Вирджински острови и в Пуерто Рико, където в няколко района бяха регистрирани силни наводнения, което принуди властите да блокират пътища, някои от които бяха осеяни с дървета. Отменени бяха и над 140 полета от и до Пуерто Рико.

"Много дъжд, много дъжд", каза кметът на Кулебра Едилберто Ромеро в телефонно интервю. "Имаме дървета, които са паднали върху обществените пътища. Има някои покриви, които са отнесени."

На фона на неспирния дъжд властите отвориха един от най-големите язовири в Пуерто Рико и евакуираха някои жители от северния крайбрежен град Тоа Баха, тъй като към него се насочиха потоци от бушуваща кафява вода.

Прогнозите са, че Ернесто ще се движи в открити води до края на седмицата и ще се приближи най-близо до Бермудските острови в петък и събота. Очаква се през следващите дни бурята да се превърне в голяма буря от категория 3, а след това да отслабне леко до категория 2, когато наближи Бермудските острови.

Тропическата буря "Деби" вече е ураган от първа степен

Тропическата буря "Деби" вече е ураган от първа степен

Властите издадоха предупреждение

"Жителите трябва да се подготвят сега, преди условията да се влошат", заяви министърът на националната сигурност на Бермуда Майкъл Уийкс. "Сега не е време за самодоволство."

Синоптиците предупредиха и за силни вълни по източното крайбрежие на САЩ.

"Това означава, че всеки, който отиде на плаж, дори времето да е хубаво и приятно, може да бъде в опасност ... с тези разкъсващи течения", каза Роби Берг, координатор на предупрежденията в Националния център по ураганите.

Очакват се между 4 и 6 инча дъжд в САЩ и Британските Вирджински острови и между 6 и 8 инча в Пуерто Рико, като в отделни райони ще паднат до 10 инча.

"Изключително опасен" ураган връхлита Карибите

"Изключително опасен" ураган връхлита Карибите

Бурята Берил е най-ранно регистрираният ураган от категория 4 в Атлантическия океан

Късно във вторник Федералната агенция за управление на извънредните ситуации на САЩ предупреди хората в двете американски територии да се подготвят за "продължителни прекъсвания на електрозахранването".

Повече от 700 000 потребители са без ток в Пуерто Рико, а 23 болници работят с генератори, съобщи губернаторът Педро Пиерлуиси в сряда. Той добави, че екипите оценяват щетите и че е твърде рано да се каже кога ще бъде възстановено електрозахранването.

"Опитваме се да пуснем системата в действие възможно най-скоро", заяви Хуан Сака, президент на Luma Energy, компанията, която управлява преноса и разпределението на електроенергия в Пуерто Рико.

Ураган донесе рекордни загуби за застрахователите в САЩ

Ураган донесе рекордни загуби за застрахователите в САЩ

Нови данни за щетите

По-рано в сряда в изявление Luma Energy заяви, че неин приоритет е да възстанови електрозахранването на болниците, водоснабдителната и канализационната компания на острова и други основни услуги. Около 235 000 потребители са без вода в резултат на прекъсването на електрозахранването, каза Пиерлуиси.

Електропреносната мрежа на Пуерто Рико беше разрушена от урагана "Мария" през септември 2017 г. като буря от категория 4 и тя продължава да е нестабилна, докато екипите продължават да възстановяват системата.

"Просто е разочароващо, че толкова много години по-късно продължаваме да виждаме как нещо като бурята причинява толкова широко разпространени прекъсвания в Пуерто Рико, особено като се има предвид рискът, който тези прекъсвания могат да причинят за уязвимите домакинства в Пуерто Рико", каза Шарлот Госет Наваро, главен директор на Испанската федерация за Пуерто Рико.

Тропическата буря “Умберто” прерасна в ураган от първа категория

Тропическата буря “Умберто” прерасна в ураган от първа категория

Центърът предупреждава, че на Бермудските острови се очаква проливен дъжд от сряда

Не всеки може да си позволи генератори на острова с население от 3,2 млн. души и над 40 % бедност.

"Хората вече са се подготвили със свещи", казва Лусия Родригес, 31-годишна улична продавачка.

Покривните соларни системи са малко, но се увеличават в Пуерто Рико, където изкопаемите горива произвеждат 94% от електроенергията на острова. По време на удара на урагана Мария е имало 8000 покривни инсталации, докато в момента те са над 117 000, според Института за енергийна икономика и финансови анализи.

Пиерлуизи обяви късно във вторник, че президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил молбата му да използва спешни средства от FEMA, ако това се наложи в резултат на тропическата буря.

"Дориан" прерасна в ураган

"Дориан" прерасна в ураган

Стихията ще удари брега на Пуерто Рико

Ернесто е петата именувана буря и третият ураган от тазгодишния сезон на ураганите в Атлантическия океан. Според Филип Клоцбах, изследовател на ураганите от Държавния университет на Колорадо, от 1966 г. насам само през четири други години в Атлантическия океан до средата на август е имало три или повече урагана.

Националната агенция за океански и атмосферни изследвания прогнозира, че тази година сезонът на ураганите в Атлантическия океан ще бъде над средното ниво заради рекордно топлите температури на океана. Прогнозата е за 17 до 25 именувани бури, с четири до седем големи урагана от категория 3 или по-висока.