Българин е сред жертвите на атентата на международното летище Домодедово, съобщи говорителят на Външно министерство Весела Чернева.
По-рано днес министерството на извънредните ситуации на Русия публикува официален списък на загиналите.

Сред тях е и нашият сънародник Николай Иванов, живеещ в Австрия и пристигнал на летище Домодедово малко преди да избухне взривът.

Разпознаването на Иванов е извършено по документи и абсолютна сигурност ще има едва след като премине процедурата по разпознаване от близките.

По-късно, на брифинг във външно министерство Чернева уточни, че Иванов е българин по народност, но от две години е австрийски гражданин.

Независимо, че той няма българско гражданство, българското посолство се чувства ангажирано и в момента има наш представител при осъществяването на процедурите по идентифицирането. Основните функции е поело австрийското посолство.

Чернева поясни, че Николай Иванов е работел за австрийска фирма и е пътувал служебно с полет Виена-Москва.

Той роден на 4 май 1969 година, от две години е австрийски гражданин. Осигурен е пряк контакт на близките на загиналия с австрийското посолство.

В Австрия няма двойно гражданство и вероятно това е било причина той да се откаже от българското си.

Жертви на атаката, по официални данни, станаха 35 души. Освен българския гражданин, сред тях им и други чужденци. Засега се съобщава за двама загинали британци, един германец, както и гражданин на Таджикистан и Киргизстан.

Борисов: Това е античовешки тероризъм.
Още...

Над 100 пострадали от атаката остават в болница. Състоянието на 48 от тях е тежко и има опасност за живота им, съобщава Итар Тасс, позовавайки се на данни на министерството на извънредните ситуации на Русия.

Припомняме, вчера летището беше разтърсено от силна експлозия, станала в 16,32 ч. московско време. Взривното устройство е било с мощност между 2 и 5 кг в тротилов еквивалент и натъпкано с парчета бодлива тел.

По-късно на  мястото на атака бе открита главата на предполагаемия атентатор-камикадзе. Според източник от руската милиция, той е от арабски тип, на видима възраст 30-35 г.

Премиерът: Дюнерите ни пазят от атентати
Още...

Руските медии допълват, че на извънредно съвещание президентът Дмитрий Медведев е дал указания за въвеждане на специален режим на всички летища и гари, както и на големите транспортни възли в страната.

Той се зарече лицата, които стоят зад самоубийствения атентат на летище Домодедово, да бъдат открити и наказани. Това, което се случи, доказва, че е имало пробиви в системата за сигурност на летището, заяви Медведев и добави, че трябва да се потърси отговорност на ръководството на обекта.

Малко след атаката на Домодедово специалисти коментираха, че мерките по сигурността на летището са били недостатъчни. Говорителят на руския Национален антитерористичен комитет Николай Синцов посочи, че не са били предприети всички необходими действия за гарантиране на безопасността на летището. Той добави, че ако те са били въведени, атаката на Домодедово е можело да бъде избегната.