Български моряци от кораба "Средна гора" са спасили екипажа на потъващ кораб в Мексиканския залив, съобщи БНТ, позовавайки се на информация от Параходство "Български морски флот".

Инцидентът станал на 13 март, вторник. Потъващият плавателен съд бил от Мексико. По това време корабът "Средна гора" бил на преход в Мексиканския залив.

След като мексиканците установили, че имат проблем с плавателния съд, те първоначално поискали от българския кораб, собственост на БМФ, да ги провлачи, защото възникнала авария с главния двигател на кораба.

След това обаче машинното отделение на кораба започнало ад се пълни с вода. Тогава мексиканците подали сигнал за тревога и поискали от българския екипаж да проведе спасителна мисия. Мексиканският кораб подал сигнал за тревога, включително със запален факел, уточняват българските моряци.

Командваният от капитан Деян Пасатов български екипаж започнал подготовка за спасителна мисия в тежките метеорологични условия. До няколко минути 8-членният екипаж на мексиканския плавателен съд е бил спасен от българите. Сред бедстващите моряци на борба на българския кораб не е имало пострадали и нуждаещи се от медицинска помощ, допълват от БМФ.