Евакуацията може да струва скъпо, но Байдън заяви, че той и Харис ще "продължат да оказват натиск върху компаниите, така че цените на бензина, полетите и стоките, от които хората се нуждаят, да останат стабилни" при преминаването на урагана "Милтън".

Това посочи АФП.

Някои частни компании са активни в подпомагането на усилията за евакуация. Някои хотели и мотели предлагат стаи с намаление на евакуираните, но наличностите са ограничени. Базираната в Орландо хотелска марка Rosen активира своите "цени за бедстващи жители на Флорида".

Uber също предлага безплатни пътувания на хората в зоните на евакуация, ако използват промоционален код: MILTONRELIEF .

Президентът Байдън и вицепрезидентът Камала Харис получиха актуална информация от бреговата охрана на САЩ и други федерални организации преди "Милтън" и продължаващата реакция на урагана "Хелън" от миналия месец, от който щати като Флорида все още се възстановяват.

Байдън заяви, че "Милтън" може да се окаже бурята на века". Байдън отмени пътуванията си до Африка и Германия във вторник, за да бъде на разположение за извънредната ситуация, каквато е предстоящата буря, която накара жителите на Флорида да се притесняват за имотите и живота си.

Адмирал от бреговата охрана на САЩ каза на президента и вицепрезидента по време на брифинга в сряда, че "в зависимост от въздействието на бурята може да има известно въздействие върху пристанището, както и върху търговския поток".

Ураганът Милтън се насочва към западното крайбрежие на Флорида

Ураганът Милтън се насочва към западното крайбрежие на Флорида

Остават само часове за евакуация

Пристанището в Тампа е затворено, докато пристанището в Евърглейдс остава отворено за танкери с гориво.

Байдън нарече "пристанището на Тампа от решаващо значение за икономиката на щата, както и за региона". 

Байдън отложи посещението си в Германия заради урагана Милтън

Байдън отложи посещението си в Германия заради урагана Милтън

Той отлага и планираното посещение в Ангола

Байдън завърши брифинга със заключителна забележка: "Предайте на вашите хора колко много ги уважаваме и разбираме, че много от тези хора рискуват живота си, за да помагат на други хора. Искам да кажа, че това е да си американец - да помагаш на американци. За мен това е мярка за това кои сме ние като нация. Така че благодаря на всички тези лица, които реагират първи. Благодарим ви, от дъното на сърцата ни."

Западното крайбрежие на Флорида, което все още се възстановява от разрушителния ураган "Хелън", е в готовност за новото бедствие. Според Националния център за урагани на САЩ, Милтън вероятно ще удари района на Тампа Бей, където 3 милиона жители се опитват да разчистят останките от Хелен и да се евакуират.

Ако ураганът премине директно през града, това ще бъде първият подобен случай от 1921 г. насам. Губернаторът на Флорида, Рон ДеСантис, обяви, че 8,000 членове на Националната гвардия ще бъдат мобилизирани, а стотици камиони с доставки и оборудване са вече в района.