Щамът на коронавируса "Омикрон" стигна дори до Белия дом.

Това каза президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от АП.

"Омикрон се предава толкова лесно, поради което виждаме напълно ваксинирани хора, заразени с коронавирус", призна Джо Байдън в обръщение към нацията.

Омикрон съставлява 73% от заразените с COVID-19 в САЩ

Омикрон съставлява 73% от заразените с COVID-19 в САЩ

Това е огромен скок спрямо оценката от около 12,6% само преди седмица

Той подчерта, че има случаи на инфекция във всяка организация, дори и в Белия дом дори и сред ваксинираните срещу Омикрон.

Байдън призна във вторник, че щамът на коронавирус Омикрон е станал доминиращ в Съединените щати.

Ще бъдат разкрити повече федерални центрове за ваксинация и извършване на тестове, за да се справи страната с умножаващите се случаи на COVID-19 поради разпространението на варианта Омикрон на коронавируса, предаде "Ройтерс".

Джо Байдън каза също, че от януари на американците ще бъдат предоставени 500 милиона бързи теста за ковид, които те ще могат да си правят у дома.

Президентът успокои хората, които са се ваксинирали, че ще могат да прекарат празниците заедно с близките си въпреки настъпващия в страната нов вариант на вируса.

Същевременно той предупреди неваксинираните, че "имат основателна причина да се тревожат", защото има значително по-голям риск тези хора да стигнат до болница и дори да умрат.

Атакуват пред Върховния съд на САЩ задължителната COVID ваксинация

Атакуват пред Върховния съд на САЩ задължителната COVID ваксинация

До края на годината администрацията трябва да изпрати отговори

Държавният глава подчерта, че бившият президент Доналд Тръмп също си е поставил подсилваща доза ваксина. "Това може би е едно от малкото неща, за които той и аз сме съгласни", допълни Байдън.

Съветникът в Белия дом за борбата с епидемията - д-р Антъни Фаучи, дори прогнозира трудни седмици и месеци с наближаването на зимата.

А директорът на Световната здравна организация призова хората да отменят плановете си за пътувания по празниците, за да запазят здравето и живота си.