Бизнес групи, религиозни организации и властите в 27 американски щата атакуват в съда поредна заповед на национално ниво, свързана с COVID мерките, предаде "Ройтерс".

Те призоваха Върховния съд на САЩ да блокира заповедта на администрацията на президента Джо Байдън за задължително ваксиниране или тестване на COVID-19. Заповедта засяга работещите в големи предприятия с над 100 души персонал, като така обхваща около 80 милиона американски служители.

Здравните експерти в САЩ призовават да се поставя бустерна доза срещу Омикрон

Здравните експерти в САЩ призовават да се поставя бустерна доза срещу Омикрон

Фаучи апелира американците да носят маски...

Върховният съд в понеделник поиска от администрацията на Байдън да подаде документи за отговор до 30 декември. Съдиите не са действали по искането незабавно да блокират заповедта.

Припомняме, че в края на ноември федерален съд в САЩ блокира намеренията на администрацията на президента да наложи задължителната ваксина срещу COVID-19 за здравни работници в 10 щата.

Окръжният съд на САЩ за Източния окръг на Мисури издаде предварителна забрана за заповедта, която изисква здравните работници да бъдат ваксинирани до 4 януари. Временното решение произтича от делото "Мисури срещу Байдън".

Предварителната забрана се прилага за медицински заведения в щатите Аляска, Арканзас, Айова, Канзас, Мисури, Небраска, Ню Хемпшир, Северна Дакота, Южна Дакота и Уайоминг.

Републикански губернатори повеждат атака срещу заповедта на Байдън за ваксинация

Републикански губернатори повеждат атака срещу заповедта на Байдън за ваксинация

Близо 2 млн. американски работодатели трябва да тестват или ваксинират работниците си за COVID-19

10-те щата съдиха администрацията на Байдън, като твърдят, че заповедта за задължителна ваксинация е противоконституционен.

В началото на ноември, Апелативният съд на САЩ спря действието на наложеното от президента изискване за задължителната ваксинация на служители на големи компании.

Междувременно, двама от водещите представители на американските здравни власти предупредиха, че предстоят "няколко трудни седмици" заради разпространението на варианта Омикрон на коронавируса.

Директорът на Националните институти по здравеопазване (NIH) доктор Франсис Колинс обяви, че 50 милиона американци, подлежащи на ваксинация, не са се имунизирали срещу коронавируса. Освен това, милиони хора са ваксинирани, но не им е направена реваксинация с бустерна доза, която е необходима да подсилване на защитата срещу инфектиране с Омикрон.

Главният здравен експерт на САЩ по инфекциозните заболявания и главен медицински съветник на президента Джо Байдън - доктор Антъни Фаучи, също заяви пред CNN, че е необходима реваксинация.