Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е готов да работи за по-строго законодателство след новите стрелби, и призова Конгреса да промени законодателството в областта на оръжията.

"Конгресът има правомощията да изисква безопасно съхранение на огнестрелните оръжия, да изисква проверки на миналото при всички продажби на оръжия, да лиши производителите на оръжия от имунитет срещу отговорност и да забрани нападателните оръжия и пълнителите с голям капацитет - и това трябва да стане незабавно", заяви Байдън в изявление, публикувано на уебсайта на Белия дом.

"Готов съм, както винаги съм бил, да работя добросъвестно по федералното законодателство, което ще спаси човешки животи", каза той.

Според него "американците са съгласни и искат законодателите да действат по отношение на реформите за безопасност на оръжията, основани на здравия разум".

Байдън също така осъди лидерите на Републиканската партия за неотдавнашното им участие в конгреса на Националната оръжейна асоциация (НРА).

Той добави, че той и първата дама Джил Байдън се молят за семействата на загиналите и за тези, които се борят за живота си в резултат на насилието с огнестрелно оръжие този уикенд.

Четирима души бяха убити при масова стрелба в Алабама

Четирима души бяха убити при масова стрелба в Алабама

Най-малко 20 души са ранени

Миналата събота четирима души бяха убити, а най-малко 28 бяха ранени на парти в Дедевил, Алабама.

Същия ден имаше стрелба в парк в Луисвил, Кентъки, при която загинаха двама души, а други четирима бяха ранени.