Министерството на енергетиката на Беларус в сряда отрече разпространена в социалните мрежи информация за предполагаемо облъчване на персонала в БелАЕЦ.

"Информацията за облъчване на персонал в БелАЕЦ, която се появи в някои телеграм канали, не отговаря на действителността", се казва в съобщението. Многостепенните системи за автоматична защита, работещи в станцията, осигуряват безопасна работа на персонала и изключват възможността за радиационно облъчване в зоната за контролиран достъп над допустимите граници", подчертаха от ведомството.

Те също така добавиха, че всички работи в рамките на превантивния ремонт, включително частично зареждане на свежо ядрено гориво в първи енергоблок на БелАЕЦ, са извършени в строго съответствие с изискванията и международните стандарти, установени от надзорните органи. "Тези технологични работи са извършени в нормален режим", отбелязват от Министерството на енергетиката на републиката.

Беларус завършва строителството на атомна електроцентрала край град Островец в Гродненска област по руския проект ВВЕР-1200. Станцията ще се състои от два енергоблока с мощност от 1,2 GW всеки. Генерален изпълнител на строителството на атомната електроцентрала е групата ASE на държавната корпорация "Росатом". За финансиране на строителството на атомната електроцентрала беше привлечен руски държавен заем от 10 милиарда долара.

Първият енергоблок на БелАЕЦ беше пуснат в промишлена експлоатация на 10 юни 2021 г. На 25 април 2022 г. енергоблокът беше пуснат в първия планов профилактичен ремонт, а на 9 ноември беше включен в мрежата. В момента работи на номинална мощност. От включването му в мрежата (3 ноември 2020 г.) са произведени 10,4 милиарда kWh електроенергия.

На втори енергоблок в края на декември миналата година започна етапът на физическо пускане. Готовността на енергоблока е 97%, неговият енергиен пуск (предшестващ въвеждането в експлоатация) е планиран за първото тримесечие на 2023 г.