Борис Гризлов, пълномощникът на Русия в Контактната група за Източна Украйна, обяви, че Киев блокира предложенията на Русия за създаване на конкретни механизми за предотвратяване на нарушения на режима на прекратяване на огъня. Това предаде ТАСС.

Гризлов обясни, че на заседание на групата, проведено в сряда, украинската страна не е заинтересована да обсъжда "съществени въпроси". Вместо това Киев е насочил всички усилия към изграждане на заплетени "правни структури", чиято цел не е да признае Донбас като страна в конфликта, каза пълномощникът.

"Всъщност, за да се спазват измислените червени линии, които пряко противоречат на Минските споразумения, Киев жертва безопасността и живота на хората в югоизточната част на Украйна", подчерта Гризлов.

Украйна: Изтеглянето на руските войски не е достатъчно за разрешаване на конфликта в Донбас

Украйна: Изтеглянето на руските войски не е достатъчно за разрешаване на конфликта в Донбас

Иска Западът да предприеме ефективни мерки за възпиране на Русия

На 27 юли 2020 г. в Донбас влезе в сила пълна забрана за стрелба. Страните в конфликта не трябва да използват безпилотни самолети в близост до линията на контакт, да разполагат оръжия в и в близост до населени места и да извършват нападателни и разузнавателни и диверсионни действия.

В края на февруари 2021 г. въоръженият конфликт в Донбас ескалира, почти всеки ден се регистрират стрелби в региона, по-специално с използване на миномети и гранатомети. Страните се обвиняват взаимно в ескалация на напрежението.

По всичко изглежда, че няма да има Великденско примирие.