Няколко десетки младежи замеряха полицията с предмети и подпалиха коли и кофи за боклук в Кардиф - столицата на Уелс, по време на безредици, избухнали след като двама тийнейджъри загинаха при пътен инцидент, предава Асошиейтед Прес.

Полицията каза, че "мащабните безредици" са избухнали, след като полицаи са били извикани на мястото на катастрофа в квартал "Ели" на уелската столица в понеделник вечерта.

"На първо място мислите ни са със семействата на двете момчета, които загинаха след сблъсъка в "Ели", и с тези, засегнати от последвалите безредици", каза помощник-началникът на полицията в Южен Уелс, Марк Травис.

"Това са сцени, които не очакваме да видим в нашите общности, особено в сплотена общност като "Ели"."

Видеокадри, предавани на живо в YouTube, показаха десетки хора, много от които с качулки или ски маски, които се въртят наоколо, докато други хвърлят предмети и изстрелват фойерверки по полицаи с щитове, блокиращи единия край на улицата.

Малко преди полунощ беше запален автомобил, а втора кола беше преобърната и опожарена по-късно.

Хаосът продължи до ранните часове на вторник и силите на реда отцепиха полицейския участък в "Ели" след предположения, че той може да бъде атакуван.

Полицията съобщи, че са извършени арести без да представи подробности. Около десет полицаи са били ранени, но никой от тях сериозно.

Насилието е започнало след фатален инцидент с "двама тийнейджъри на офроуд велосипед или скутер". "Лъжливи слухове" били обхванали района, че инцидентът е последвал полицейско преследване.

Полицията уточни, че катастрофата "вече е станала, когато полицаите са пристигнали".

Местен жител каза, че напрежението в района е нараснало, когато полицията не е обяснила на местните хора какво се е случило.

"Нямаше опит за комуникация с тълпата и те не показаха нищо друго освен презрение към общността и се държаха така, сякаш не заслужаваме да знаем какво се е случило на собствения ни праг", каза той.

Уелс забрани шамаросването на деца

Уелс забрани шамаросването на деца

От днес влиза в сила нов закон, забраняващ физическото наказание на малчуганите