За нов ужас в белградско училище, съобщава b92. Бившa ученичка е намушкала с нож ученик и учител. Нападателката е на 15 години. 

Трагедията се е разиграла в частното училище "Руджер Бошкович" всъбската столица.

Този път ранените не са в тежко състояние.

Училището е било евакуирано. Момичето е задържано от полицията. 

Припомняме, че това е втори случай на нападение в училище за последната седмица.

Ученикът, убил 9 души в сръбско училище, отива в психиатрия

Ученикът, убил 9 души в сръбско училище, отива в психиатрия

Момчето няма 14 навършени години и не може да бъде съдено

Момчето, което вчера откри стрелба в основно училище и уби 8 други деца и един охранител, а учителка и още шест деца са ранени, все още няма навършени 14 години. Именно поради тази причина стрелецът няма да може да бъде подведен под наказателна отговорност, като най-вероятно ще бъде настанен в психиатрично заведение. 

Все още не е ясно дали момчето е било под влиянието на наркотици и какви са били мотивите му.

Стана ясно, че 13-годишният нападател е имал два пистолета и е планирал всичко внимателно в рамките на около месец, съобщи сръбската полиция. Момчето дори е направило списък с имена на децата, които иска да убие.

Родителите на стрелеца са задържани. Установено е, че бащата е водил момчето да го учи да стреля, а оръжията са законно притежавани.

Седмокласник откри стрелба в училище в Сърбия
Обновена

Седмокласник откри стрелба в училище в Сърбия

Убити са осем ученици и охранител

В тази връзка сръбският президент Александър Вучич възнамерява да обяви по-строги ограничения върху притежанието на оръжие. По негови данни 766 хиляди са официално регистрираните оръжия в Сърбия.

Вучич обяви засилени проверките за оръжия и мораториум върху новите разрешителни за оръжие, различни от тези за лов, преразглеждане на съществуващите разрешителни, наблюдение на стрелбищата и как цивилните съхраняват оръжията си.

Според проучване за малките оръжия от 2018 г. Сърбия е на трето място в световен мащаб с 39.1 огнестрелни оръжия на 100 души, а повече от 78 000 души имат разрешителни за лов.

Сръбският президент обмисля още намаляване на възрастовата граница от 14 на 12 години за носене на наказателна отговорност.

Междувременно, Босненската полиция задържа в четвъртък 18-годишно момче от западния град Бихач, след като то изрази възхищението си и заплаши в социалните мрежи, че ще повтори смъртоносната масова стрелба в училище в Сърбия от сряда, съобщава "Ройтерс".

Момчето с инициали A.З., е стар познайник на полицията заради предишни заплахи и тормоз. Делото срещу него миналата година беше прекратено, тъй като не е бил пълнолетен, за да бъде съден.

Средното училище в Бихач, което той е посещавал, издаде изявление в четвъртък, в което призова учениците и родителите им да не се страхуват от заплахите.