Близо 1000 души са били убити в световен мащаб при нападения срещу медицински заведения в конфликти през последните две години в нарушение на хуманитарните норми. Това се посочва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от „Асошиейтед прес”.

Докладът подчертава тревожното неуважение към защитата на здравеопазването във войни от правителства и въоръжени групи. Това е осъдено жестоко от правозащитни организации и лекари.

В доклада на СЗО се посочва, че са извършени 594 нападения над болници и клиники в Близкия изток, Африка и на други места през 2014 и 2015 година. В резултат на това са загинали 959 медици, помощен персонал, пациенти и посетители. Над 1500 пък са били ранени.

Най-притеснителното според доклада е, че над 60 % от нападенията умишлено са били насочени към медицински заведения, докато 20 % са били инцидентни, а останалите са неопределени. Над 50 % от нападенията са извършени от правителства, една трета от недържавни въоръжени групи, а останалите от неизвестни.

„Ние сме свидетели на притеснително честа липса на уважение за светостта на здравеопазването, за правата на здравна грижа и за международното хуманитарно законодателство”, се посочва в доклада. „Пациенти са застрелвани в болничните легла, медицинският e персонал застрашен, заплашван или нападан, болници са бомбардирани", се посочва в доклада.

Целенето в болници, лекари и пациенти представлява военно престъпление, според Женевските конвенции. Съветът за сигурност на ООН осъди нападенията и поиска всички страни в конфликти да защитават медицинските заведения, но някои от най-силните членове на съвета са били свързани с тези престъпления.

Американските сили миналата година удариха клиника в Афганистан. Бяха убити 42 души. Пентагонът заяви, че това е грешка, предизвикана от човешка грешка. Медицински съоръжения са удряни и от подкрепяната от САЩ и водена от Саудитска Арабия коалиция в Йемен. Сирийският президент Башар Асад и подкрепящите го руски сили са обвинявани в умишлени удари по болници, за да направят живота в контролираните от опозицията райони невъзможен.

„Това е абсолютно опустошаване на отколешните норми – защита и зачитане на здравната грижа”, заяви защитник на човешките права.

В доклада си СЗО подчертава, че е важно да се продължи документирането на атаките и последиците за здравето, които те имат върху общностите, където са извършени. Агенцията също така призова за застъпничество както на международно, така и на местно ниво за предотвратяване на такива престъпления.

„Ние трябва да гарантираме, че здравната грижа се осигурява универсално по време на критични ситуации за всички, които се нуждаят, в безопасност, незасегната от насилие или препятствия”, се посочва още в доклада на СЗО.