Близо 200 страни подписаха резолюция на ООН в кенийската столица Найроби за премахването на замърсяването с пластмасови отпадъци на моретата, ход, който някои от делегатите в Найроби се надяват, че ще проправи пътя за сключването на правно обвързващ договор, съобщава "Ройтерс".

Ако сегашните равнища на замърсяване продължат, ще има повече пластмаси в морето, отколкото риба до 2050 г., подчертаха от Програмата на ООН за околната среда (UNEP), която организира срещата в кенийската столица.

Пластмасата била по-опасна от мазута в морето, твърдят властите

Пластмасата била по-опасна от мазута в морето, твърдят властите

Новото замърсяване не било разлив на мазут

Осем милиона тона пластмаси - бутилки, опаковки и други отпадъци - се изхвърлят в океана всяка година, убивайки морския живот и влизайки в човешката хранителна верига, добавят от UNEP.

"В тази резолюция е налице много категоричен език", изтъква министърът на околната среда на Норвегия Видар Хелгесен пред "Ройтерс".

"Сега имаме споразумение да проучим правно обвързващ инструмент и други мерки и това ще бъде сторено на международно равнище през следващите 18 месеца", допълни Хелгесен.

Всички страни по света с план за "планета без замърсяване"

Всички страни по света с план за "планета без замърсяване"

"Замърсяването съкращава живота на милиони хора всяка година"

Норвегия, която инициира резолюцията, разполага с доказателства от първа ръка за щетите, причинени от замърсяването.

Китай е най-големият производител на пластмасови отпадъци, но започна да полага усилия да ги ограничи, увери ръководителят на UNEP Ерик Солхайм.

Съгласно резолюцията, страните се съгласиха да започнат наблюдение на количеството пластмаси, които те изхвърлят в океана.

Резолюцията е била подписана от всички 193 страни, членуващи в ООН.