Страните по света се зарекоха да ограничат пластмасовото и химическото замърсяване на въздуха, почвата, реките и океаните, призовавайки за рязка промяна в начина, по който се произвеждат и консумират стоките, съобщава "Франс прес".

Правителствените пратеници са излезли с политическа декларация, очертаваща пътя към "планета без замърсяване" по време на третата Асамблея на ООН за околната среда в кенийската столица Найроби.

"Замърсяването съкращава живота на милиони хора всяка година", се изтъква в призива за действие, приет на най-висшия форум в света за вземане на решения по въпросите на околната среда.

Пластмасата била по-опасна от мазута в морето, твърдят властите

Пластмасата била по-опасна от мазута в морето, твърдят властите

Новото замърсяване не било разлив на мазут

"Всеки ден 9 от 10 души дишат въздух, който надвишава указанията на Световната здравна организация (СЗО) за качеството на въздуха и повече от 17 хил. души ще умрат преждевременно заради това", се добавя в декларацията.

Тя ангажира правителствата да насърчават "устойчива икономическа производителност" и да стимулират "по-устойчив начин на живот", улеснявайки повторното използване и рециклиране на продуктите, намалявайки отпадъците.

"Следващото нещо, което трябва да направим, е да съставим конкретен план за действие", изтъкна заместник-председателят на Програмата за околната среда на ООН Ибрахим Тяу пред журналисти в последния ден на събитието, което се проведе от понеделник до сряда.

Всички 193 страни членки на ООН са членове на Асамблеята на ООН за околната среда.

Обвиниха западни корпорации в замърсяване на океаните

Обвиниха западни корпорации в замърсяване на океаните

Китай, Индонезия и Филипините са най-големите замърсители

"Някои от действията ще трябва да са свързани с начина, по който произвеждаме и с начина, по който консумираме", подчерта още Ибрахим Тяу, като допълни: "Нашите модели на производство и консумация ще трябва да се променят. Ние не трябва да имаме модели на производство и консумация, които увреждат околната среда и продължават да ни убиват."

Това би изисквало "много ясни политики" от правителствата на национално и местно равнище, допълни Тяу, като забраната на пластмасовите пазарски чанти за еднократна употреба.

"Всяка година ние изхвърляме между 4,8 и 12,7 млн. тона пластмаса в нашите океани и генерираме над 40 млн. тона електронни отпадъци", се изтъква още в декларацията.