Около 43 процента от населението на Германия, или 35,75 млн. души са получили една или две дози ваксина срещу коронавируса, а 14,6 млн. души (около 17,7 на сто от населението) вече са ваксинирани изцяло. Това обяви в "Туитър" германският здравен министър Йенс Шпан.

До средата на юли властите ще могат да ваксинират 90 на сто от желаещите, предположи Шпан по-рано в ефира на телевизия ARD.

Ваксинацията в Германия започна в края на декември. Първи бяха имунизирани възрастните хора, лекарите и здравните служители, хората със социално значими професии.

От 7 юни властите смятат да отменят приоритетното ваксиниране на отделни групи лица. Германия използва ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson.

Междувременно стана ясно, че се очаква германската така наречена "аварийна спирачка" за коронавируса да изтече в края на юни, както е предвидено по закон.

"Ако много положителното развитие на данните за заразата през последните няколко седмици продължи, в което всички ние се надяваме, тогава от днешна гледна точка тенденцията е тази аварийна спирачка да изтече на 30 юни", отбеляза говорителят на правителството Щефен Зайберт.

Това обаче ще зависи от развитието на пандемията.

С аварийната спирачка, приета през април, националните разпоредби за коронавируса бяха вписани в Закона за защита от зарази, които влизат в сила на областно ниво, ако процентите на заразени с коронавируса надхвърлят определени граници.

Те включват вечерен час през нощта, ограничения за контакти, ограничения за спорт, отдих и търговия или затваряне на училища.

Ограниченията могат да бъдат премахнати само ако нивата спаднат под праговете за няколко дни.

Правилата за цялата страна обаче бяха ограничени в Закона за защита от инфекции до 30 юни.

Ако след това има ново рязко покачване на броя на заразените, провинциите отново ще бъдат отговорни за решението колко строги трябва да бъдат мерките им.