Близо 500 медици в Русия, които са дали положителна проба за новия коронавирус (COVID-19), са починали. Това обяви началникът на "Росздравнадзор", което е далеч по-голям брой от дадения преди, съобщава "Франс прес".

"489 души - това са медици, за съжаление загубихме почти 500 от нашите колеги", отбеляза шефката на "Росздравнадзор" Алла Самоилова по време на онлайн конференция.

182 починали и 7790 заразени с коронавирус в Русия

182 починали и 7790 заразени с коронавирус в Русия

Починалите се увеличиха със 182 до 7660

На 26 май служител на руското здравно министерство обяви, че 101 руски медици са починали по време на епидемията в страната.

Новият брой жертви е дори по-висок от този, даден от независим сайт, създаден от медици, където колеги докладват за починали, като в него са изброени 444 жертви.

Руският президент Владимир Путин призна за проблеми с осигуряването на лични предпазни средства за медиците.

Самоилова също посочи това като фактор.

"Ако съм честна, имаше проблеми в началото, имаше някои липси", отбеляза тя.

Шефката на "Росздравнадзор" обаче добави, че "днес на практика ние не получаваме оплаквания... че медиците не са снабдени с лични предпазни средства или не се тестват за вируса".

Бившият финансов министър Алексей Кудрин, който сега е ръководител на Сметната палата, коментира по-рано този месец, че "медицината е сериозно недофинансирана".

Русия съобщава за общо 7 660 починали от COVID-19, като отчита само случаите, при които вирусът е посочен като основна причина за смъртта.

Общият брой на регистрираните заразени в Русия е 561 091 души, включително 7 790 за последните 24 часа, като от началото на юни новозаразените постоянно спадат.