Близо 80 души загинаха при пожар в сградата на Чаукбазар, разположен в стария район на столицата на Бангладеш, Дака. Има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи, съобщават "Ройтерс" и БиБиСи, цитирайки местен представител на пожарната.

"В момента има 56 тела. Броят им може да се увеличи, тъй като търсенето на хора продължава", коментира по-рано директорът на пожарната и гражданската защита Юлификар Рахман.

Според местния вестник Daily Star в нощта около 22,40 ч. в химически склад на първия етаж на пететажна сграда, наречена "Хази Уейд" избухва пожар. Али Ахмед, генерален директор на противопожарната и гражданска защита, потвърди, че пламъците бързо се разпространяват в три други сгради наблизо, включително обществен център.

Други 30 са ранени при опит да избягат от огъня. Пет души, засегнати от изгаряния, са в критично състояние, а други са изчезнали.

Вековният и исторически квартал Чаукбазар има тесни улички и сгради, които са много близо един до друг. Големите пожари в сградите са сравнително често срещани в Бангладеш поради лошите правила за безопасност и лошите условия. През последните години са загинали стотици хора.

Жертвите са хора извън сградите и по улиците, гости в ресторант и гости на сватба, съобщава АФП. 

Пожарникарите се борят повече от пет часа, за да изгасят пламъците, затруднен от тесните улички и липсата на водоизточнициПожарът допълнително се е усилил от микробуси с газови бутилки, според началника на полицията Хавеб Патоуъри.

Хаджи Абдул Кадер, чийто магазин е унищожен коментира, че е "чул голям взрив. Обърнах се назад и видях цялата улица в пламъци. Пламъците бяха навсякъде."