Някои британски болници приличат на "военна зона" заради притока на пациенти, заразени с коронавируса в новата вълна на болестта в страната. Това обяви главният научен съветник на британското правителство.

Великобритания е обхваната от нов щам на вируса, оказващ нов натиск върху изпадналите в тежка ситуация здравни служби и претоварения медицински персонал.

Рекордните 1 610 починали бяха регистрирани вчера, въпреки че броя на заразените започна да намалява.

"Когато отидете в болница, това е много, много лошо в момента с огромен натиск и в някои случаи изглежда като военна зона по отношение на нещата, с които хората трябва да се справят", коментира главният учен Патрик Валанс пред Sky News.

Великобритания ваксинира по 140 души на минута

Великобритания ваксинира по 140 души на минута

Великобритания е ваксинирала 3 857 266 души с първа доза и 449 736 с втора доза

Правителството разчита на безпрецедентна кампания за ваксинация, за да се опита да върне живота към нормалното. От началото на програмата в началото на декември над 4 млн. души вече са получили ваксина.

Ала Валанс предупреди, че "ваксините няма да свършат голяма част от работата в момента", като за известно време са необходими усилия за ограничаване на разпространението на вируса.

"Тук става въпрос, опасявам се, за ограничителните мерки, в които всички ние живеем и продължаваме с тях", добави той и подчерта: "Данните не са близо до това, което трябва да бъдат в момента, те трябва да отбележат още доста спад - трябва да сме сигурни, че ще се придържаме към това."

В момента Великобритания е в трета блокада от началото на епидемията. Училищата и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, са затворени, социалният живот и пътуванията са ограничени.

Преглед на мерките трябва да се проведе в средата на февруари с надеждата заповедите за оставане в дома да започнат да се отменят.

Великобритания отново даде много жертви от COVID-19

Великобритания отново даде много жертви от COVID-19

До момента 5,3% от британското население е ваксинирано

Ала Валанс подчерта, че разхлабването на ограниченията не трябва да се извършва бързо, повтаряйки британския премиер Борис Джонсън, който заяви по-рано тази седмица, че това няма да е момент на "Отворен Сезам".

"Това ще бъде бавно освобождаване, внимателно наблюдение, разбиране на ефектите", добави Валанс.

Общият брой на починалите от COVID-19 от началото на епидемията във Великобритания е 91 470 души, докато общият брой на заразените достигна близо 3,5 млн. души.