Британският премиер Борис Джонсън няма да присъства на погребението на съпруга на кралица Елизабет II, принц Филип. Това съобщи телевизия Sky News. Медията се позова на изявление от "Даунинг стрийт" 10.

Поради ограничения заради коронавируса само 30 души могат да присъстват на церемонията, така че премиерът няма да отиде на събитието, за да освободи място.

"Премиерът иска да действа изцяло по най-добрия начин за кралското семейство и следователно няма да присъства на погребението в събота, за да могат колкото се може повече членове на семейството да го направят", каза говорителят на праавителството.

Погребението на принц Филип ще е на 17 април

Погребението на принц Филип ще е на 17 април

Церемонията ще е без публика, ще се излъчва по телевизията

По-рано стана известно, че Меган Маркъл няма да дойде на погребението на принц Филип. Меган Маркъл, която в момента очаква бебе, няма да дойде на събитието поради препоръката на своя лекар.

По-рано Бъкингамският дворец обяви, че британският принц Филип, съпруг на кралица Елизабет II, ще бъде погребан на 17 април в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор.

Изяснява се, че обществеността няма да има достъп до церемонията, но погребението ще бъде излъчено по телевизията. На събитието ще присъстват само членове на семейството и близки приятели, няма да има повече от тридесет души. Националният траур ще продължи до 17 април, а кралското семейство ще тъгува две седмици.

Принц Филип почина на 99-годишна възраст на 9 април.