Службата за вътрешно разузнаване на Украйна обвини двама местни жители, избягали в Русия, че са помогнали на руските сили за извършването на въздушния удар срещу украинското село Гроза, при който загинаха десетки - предимно цивилни, съобщава "Ройтерс".

Нападението от 5 октомври беше най-смъртоносната атака в Украйна за тази година и една от най-тежките от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

По данни на украинската прокуратура са загинали 55 души, или около една шеста от населението на селото.

Москва отрича умишлено да атакува цивилни при "специалната си военна операция" - позиция, която повтори и по отношение на удара срещу Гроза.

ООН разследва руска ли е ракетата, убила 52 души в Харковска област

ООН разследва руска ли е ракетата, убила 52 души в Харковска област

На мястото е изпратен полеви екип

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия нанася удари по военната инфраструктура на Украйна, както и по украинските войски и военно ръководство.

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че двамата заподозрени, които са братя, са работили за руските окупационни власти, когато Москва е контролирала селото за няколко месеца през 2022 г.

По информация на СБУ мъжете са избягали в Русия малко преди Украйна да си върне контрола над селото през септември миналата година. След това те са продължили да работят за Русия, като са изградили мрежа от информатори в Украйна.

Според СБУ братята са започнали да събират информация за атаката в Гроза в началото на октомври.

"Под прикритието на приятелски разговори и кореспонденция в приложението "Месинджър" предателите са събирали от хората информация за разположението на Силите за отбрана и масовите прояви в областта", посочиха от службата.

Най-малко 51 убити при руска атака срещу хранителен магазин в Украйна

Най-малко 51 убити при руска атака срещу хранителен магазин в Украйна

Зеленски осъди "демонстративното брутално руско престъпление"